DOPIS MINISTARSTVA UNUTRAŠNJIH POSLOVA

Google+

Prema
TANJUG-u, i intervjuem koji su načinili sam Ministarkom Zdravlja- Slavicom Đ. Dejanović: u Srbiji ima skoro 100.000 narkomana. Među tim 100.000, procenjuje se da je oko 24.000 do 25.000 heroinskih zavisnika.

Srbija ima preko 100.000 narkomana

- Prema uvidu u intervju koji je TANJUG ustupio SUZA U.G na poziv EHRN, Republika Srbija u svojim registrima ima preko 100.000 narkomana, od kojih je preko 25.000 heroinskih zavisnika i preko 6.700 je samo na teritoriji grada Beograda!

- Isfrustriran činjenicom da se ništa ne čini na ovom planu, da je 1. Decembar - dan borbe protiv HIV-a, prošao potpuno neobeleženo, odlučio sam da pošaljem zahtev Ministarstvu Unutrašnjih Poslova o trošenju dobara iz IPA fonda.

Odgovor je stigao u roku od nekih 7 dana, a potpuni izveštaj sa oko 200 stranica (o kojima će biti reči u narednim postovima) za nekih 15 dana od dana slanja e-maila.

OVIM PUTEM POHVALJUJEM KABINET MINISTRA NA BLAGOVREMENOJ AŽURNOSTI I INFORMISANJU JAVNOG MNJENJA O STANJU PROJEKATA KOJI SE TIČU "NAS" A FINANSIRANI SU OD STRANE EVROPSKE UNIJE.


DOPIS MINISTARSTVA UNUTRAŠNJIH POSLOVA

Република Србија
МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА
Кабинет Министра
Биро за информације од јавног значаја
01 број: 10831/13-3
05.11.2013. године
Б е о г р а д


Борис Милановић
Председавајући СУЗА У.Г


Поштовани,

У вези Вашег захтева за слободан приступ информацијама од јавног значаја који сте упутили Министарству унутрашњих послова Републике Србије дана 29.10.2013. године, а којим сте тражили достављање обавештења о трошењу новца из пројектног фонда и израду нацрта Стратегије, обавештавамо Вас о следећем:

Чланом 2. Закона о слободном приступу инфомацијама од јавног значаја, прецитирано је да је инфорација у смислу овог Закона, инфорација којом располаже орган јавне власти, настала у раду или у вези са радом органа јавне власти, садржана у одређеном документу, а односи си се на све оно о чему јавност има оправдани интерес да зна.

У складу са горе наведеном законском одредбом, обавештавамо Вас да је Одељење за управљање пројектима финансираним из фонова Европске уније, Министарства унутрашњих послова Републике Србије, доставило документацију са којом располажу, а у којој би требало да су садржани одговри (мисле на "одговорни") на Ваш захтев. То су квартални извештаји пројекта (финансијски и наративни) који су на енглеском језику у складу са процедурама за спровођење ИПА пројекта.
Како се ради о већем броју докумената, потребно би било да нам доставите адресу за пријем поште, како бисмо Вам документацију упутили редовном поштом, из разлога што тренутно нисмо у могућности да преведемо докуемта у електронски облик.

Када је у питању други део захтева који се односи на увид у нацрт Стратегије, обавештени смо да горе поменуто Одељење не поседује нацрт Стратегије. Наиме будући да су даљи кораци у израд (мисле на "израду") Стратегије везани за постојање Радне групе, самим тим и за подршку твининг пројекта у овом процесу, неопходно је да Министаство здравља, у складу својим надлежностима иницира формирање овог тела које би имало задатак да изради нацрт Стратегије за борбу против дрога за период од 2014. године.

С поштовањем,


ОВЛАШЋЕНО ЛИЦЕ
Драган Поповић


Naravno, Ministarstvo je poslalo dokumentaciju na adresu SUZA U.G i mogu Vam reći da mentori, i oni koji "uče" od njih su dobro probrani. Zakonski okviri koji se menjaju (LEGALISATION FRAME), kao i tela koja se stvaraju i infrastrukturni objekti kao što su objekti za skladištenje zaplenjene droge i sl. su vrlo obećavajući.

- Samim tim što se oglasilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, i eksplicitno reklo da bi Ministarstvo Zdravlja trebalo da inicira pokretanje stvaranja Strategije, kao i tela- upravnog organa, orgovornog organa za stvaranje iste - govori nam o tome da će Srbija od Češke i Nemačke naučiti puno u ovom tvining projektu.

Nama su, naravno, dostavljeni i finansijski izveštaji u to ko koliko i za šta dobija iz fonda, i nekako ... Jeste puno, ali je u skladu sa platama eksperata koji su tu da u prvoj fazi urade puni skrining stanja u pravosudju, sistemu, kako zdravstvenom tako i pravnom, i na osnovu toga utvrde stanje i radnje koje će se preduzeti kako bi se polja gde Srbija "kaska" poboljšala.

- Legalisation Frame, tačnije pravni okvir za legalizaciju tj. dekriminalizaciju ili polovičnu dekriminalizaciju narkotika je stavljen pod "NOT QUITE CLEAR" tj. gospodi iz EU i EC tj. medicinskim i pravnim ekspertima nije jasno šta to naš Zakonodavni Okvir predviđa povodom klasifikacije, penala i konfiskacije narkotika... I koja je to mera koja je "nedozvoljena".

Zaista mnogo toga ima da se prouči iz dostavljenih dokumenata, a Vi ako želite da se uključite u sve ovo, molim Vas pošaljite mi poruku na forumu, i biću više nego sretan ukoliko nas ovo makar ujedini da budemo racionalni kada je reč o stvaranju jedne jake i stabilne NVO gde svaki član jednostavno radi OPSTANKA svega ima obavezu da uplaćuje članarinu u iznosu koji se usvoji na U.O U.G SUZA.


S poštovanjem,

PRESEDEAVAJUĆI I OSNIVAČ,

Boris M.



Коментари

  1. Zašto nema metadona na recept da se podigne terapija u celoj Srbiji vec dve nedelje?Sta ce biti sa nama koji smo ma terapiji a nema je kao kad ne bi bilo insulina ili bilo kojeg drugog leka godinama sam na terapiji i sta sada?Da umremo zato sto ne mozemo da podignemo u nijednoj apoteci metadon jer ga nema.Dve nedelje.....Ovo vodi samo jednom,u mom slucaju ja se ne vracam na staro,meni je smrt resenje jedino,a ostali ljudi....?Nema ni u bolnici.Pomozite neki odgovor barem.Unapred Vam zahvaljujem.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар