BENZODIAZEPINI - Iskustva i cinjenice


Benzodiazepini su lekovi na koje često "nalećemo". Najpoznatiji predstavnik ove grupe lekova jeste lek koji proizvodi Galenika A.D - "Bensedin". Reč je o leku koji je veoma opasan, pogotovo kada se primenjuje u onolikoj meri u kojoj se upotrebljava u Srbiji. Samo prošle godine, zabeležen je rast od više od pola miliona kutija nego lane - kada je u pitanju izdavanje ovog leka. Od nedavno, lekovi koje smo tek tako uzimali, i lek koji je skoro svaka kuća imala - ne mogu da se dobiju bez izveštaja psihijatara.







"Lek nacije"

- Nažalost, fraza "lek nacije" najčešće je upotrebljavan termin i povezan je sa lekom "Bensedin". Lek "Bensedin" sadži aktivnu supstancu "diazepam", koja je - laički rečeno - depresor centralnog nervnog sistema (CNS). Šta bi to značilo ? Depresori CNS-a, usporavaju protok nevrnih impulsa kroz neurone i samim tim, dobija se "usporenost" nervnog sistema - čime se dobija smanjeni stres, smanjena anksioznost, lakše podnošenje stresnih situacija i slično. Srpska populacija, na "Bensedin" gleda veoma olako, neznajući pritom da baš ovaj lek izaziva jaku psihičku, i blagu fizičku zavisnost. Ovaj lek, koji spada u najviše izdavane lekove u Srbiji, što zabrinjava, dakle - izaziva zavisnost. Takođe, ovaj lek izaziva i toleranciju, te je korisnicima ovog leka potrebna veća i veća doza ovog leka - kako bi se postigla efikasnost koju su dobijali "pri početku" uzimanja. Dok je u Evropi i Americi, najviše zloupotrebljavani lekovi su lekovi iz grupe opioida - u Srbiji, najviše zloupotrebljavani lekovi su baš lekovi iz grupe: benzodiazepini.


Prema novijim regulativama Ministarstva Zdravlja, do lekova iz ove grupe - možete doći samo ako Vam psihijatar da dijagnozu pri kojoj možete podići ovaj lek. Dakle, nije više moguće reći samo: "Doktore, često sam nervozan - treba mi "Bensedin"..." ili " Doktore, ne znam šta mi je, dajte mi nešto za smirenje...". Naravno, i dalje lekari opšte prakse izdaju recepte - ali samo na nalaz i mišljenje lekara specijaliste - što je u ovom slučaju psihijatar. U Srbiji, i poste psihijatru - koje su najnormalnije u razvijenim državama - su i dalje stigmatizovane, noseći se s mišljenjem: "Ma, nisam ja lud da idem kod psihijatra." - što je veoma pogrešno. 

Benzodiazepini:

- U grupu benzodiazepina spadaju lekovi kao što su: "Bensedin", "Diazepam", "Lorazepam", "Bromazepam", "Nitrazepam", "Midozolam", "Klonazepin" i dr...  Ovo su "generički nazivi" lekova. Šta to znači? To bi, na primeru, izgledalo ovako: generički naziv: diazepam, registrovano ime proizvođača ... "Bensedin", i ... "Diazepam".

DIAZEPAM:
- Većinu karakteristika o ovom leku smo rekli. Ovo je najučestaliji benzodiazepin, kako u Srbiji - tako i u svetu. Spada u "top 10" primarnih lekova Svetske Zdravstvene Organizacije (WHO). Diazepam se upotrebljava pri situacijama izrazitog stresa, nervoze, različitih vidova psihoza, paničnih napada, i drugih anskiznih stanja. Diazepam se proizvodi u miligramažama od 5 i 10mg. Njegov spektar delovanja je zaista širok, ali se pokazao kao najefektivniji pri tretmanu stresa; ali nije toliko efikasan, primera radi, za tretman stanja epilepsije kao "clonazepam", ili neispavanosti kao "midazolam". Konverzija jačine se vrši lako. Primera radi, ukoliko želite da popijete "nešto za smirenje", a nemate "Bensedin" - tj. diazepam kod sebe, možete popiti 1/4 leka "Klonazepin" ili registrovano ime "Rivotril" - koji se često koristi za lečenje i tretman epilepsije. Dakle, da sumiramo još jednom da ne bi došlo do zabune - diazepam je "generičko ime leka"; za lek registrovan po imenom "Bensedin" (Galenika A.D) ili "Diazepam" (Hemofarm A.D). Znači, razlike - nema.

Diazepam, u mnogome utiče na rasuđivanje. Njegovo delovanje na GABA receptore, utiče na sporu "reakciju" tela, ili bolje rečeno - blažu reakciju, na određene stresne događaje i reflekse. Preporučuje se da se u početnim danima uzimanja leka, izbegne vožnja. Diazepam može takođe izazvati, mada retko, ali može: osećaj otupljenosti, depresiju disanja (najčešće usled preterane doze leka), vrtoglavicu, osećaj dizorijentisanosti, nekontrolisane pokrete ekstremiteta (ruku i nogu). Definitivno, spada i pod "muscle relaxant"-e, tj. "opuštače mišića" - pa svoju primenu nalazi i kod infarkta miokorda mišića ekstremiteta i srca.
Infarkt miokorda jeste laički rečeno pucanje mišićnog tkiva.


LORAZEPAM:
- Lorazepam, za razliku od Srbije, je najviše zloupotrebljavan benzodiazepin u Americi. On je znatno jači od diazepama, u srazmeru od  5mg diazepama je ekvavilentan oko 2,5mg lorazepama. S toga, oprezno sa ovim lekom! Ljudi često greše kada je miligramaža u pitanju, pa s toga lekove s manjom miligramažom smatraju i slabijim. To je apsolutno netačno, uzevši za primer lek "Fentanil", iz grupe opoida, koji se dozira u nano-gramima, jer je oko 500 puta jači, potentniji, od morfina.
Lorazepam se najčešće koristi kod stanja epilepsije, i u tom polju se pokazuje kao mnogo efektniji lek od diazepama. Lorazepam I.V putem, mnogo brže i efikasnije dovodi u normalno stanje, stanje epileptičnog napada. Naravno, kao ni diazepam, lorazepam tablete se ne mogu izmrviti, i uzeti I.V sa vodom jer su to lekovi koji nisu rastvorljivi u vodi, no jesu u alkoholu tipa aceton. S toga, tablete uzimajte ORALNO, nikako intranazalno ili intravenozno. Svoju primenu, Lorazepam efikasno nalazi i kod dijagnoza alkoholne-zavisnosti.
- Najčešći naziv ovog leka na Američkom tržištu je "Loram". Kombinacija opijata sa lorazepamom je najčešći uzrok smrti prilikom slučaja prekomernog uzimanja. Slučajevi over-a, najčešće prilikom toksikološkog nalaza pronalaze i metabolite lorazepama. Lorazepam spada pod lekove sa jakim i brzim delovanjem, ali kratkotrajnim delovanjem. Diazepam, primera radi, nema toliko jak i brz "onset" (jačinu  i brzinu delovanja) - ali mnogo duže deluje. Takođe, lorazepam iskazuje i jača sedativna i hipnotička delovanja od diazepama; s toga, nije preporučena vožnja pod dejstvom lorazepama.

POMOĆ MOŽETE NAĆI I NA :  PRODREVIEWSITE.COM


BROMAZEPAM:
- Bromazepam spada pod veoma efikasne benzodiazepine, najčešće upotrebljavane kod infarkta mišićnog miokorda. Zbog svog delovanja, izraženog kod mišićnih povreda, bromazepam spada pod najefektivnije mišićne relaksante.
Bromazepam, baš zbog delovanja na centar za kontrakciju mišića - koje deluje tako što se mišići opuštaju, spada takođe pod CNS depresor čije se konzumiranje ne preporučuje pri vožnji. Brom, aktivni deo ovog benzodiazepina, može uticati na seksualnu aktivnost pacijenta. S toga, slab libido kod muškarca, ili slaba želja za seksom kod oba pola - može biti izražena prilikom uzimanja ovog leka. Takođe, bromazepam usporava rad srca, kao i ostali CNS depresori, samo malo izraženije. Iako je po hipnotičkom i sedativnom dejstvu slabiji od ostalih benzodiazepina, specifičan efekat bromazepama svrstava ovaj lek pod lekove koji se izdaju pod strogim nadzorom - zbog jakog delovanja na mišiće. Dakle, ukoliko imate povišeni krvni pritisak, blago ste nervozni ili imate dijagnozu blagog anksioznog stanja - a pritom niste konstantno pod stresom (jakim) i ovo Vam je prvi put da uzimate benzodiazepin - bromazepam je pravi izbor. Imajte u vidu da blog ne piše medicinski profesionalac već osoba koja svojim iskustvom i istraživačkim znanjem želi da pomogne svim osobama koje traže pomoć.



Коментари

  1. Benzodiazepini su teski otrovi i droga sa koje se jako tesko i sa velikim mukama skida.Lekari koji ga olako prepisuju od normalnih i malo nervno labilnih osoba prave teske psihicke bolesnike.Izbegavati ovo ZLO u sirokom luku !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nasla sam sajt koji svima onima koji posecuju ovaj sajt ce koristiti! Idite na www.prodreviewsite.com i pogledajte sta priroda ima da ponudi! Pogledajte takodje sta nas specijalista za IT kaze o novim tehnologijama kao i o opremi za iste.

      Избриши
  2. Zasto nista ne pise o alprazolamima ?

    ОдговориИзбриши
  3. Sve je taco ali bensedin ima I od 2mg, treba mi pomoc, stalno me tera da uzimam benzodiazepine radi smirenja i relaksacije

    ОдговориИзбриши

Постави коментар