Bez adekvatne terapije hiljade pacijenata!

Istražujemo za Vas: 

Na hiljade pacijenata bez adekvatne terapije!

Najveće iznenađenje jeste da, i pored mnogih akcionih planova, draftova istih, izmena zakona i "modernizacije" pshijitarije u Srbiji za koju smo dobili 2009. godine 4.500.000,00 EUR, jeste da smo od onda pacijenti za koje su ovi novci iz IPA fonda EU namenjeni - dobili jedino lek koji se primenjuje u ranoj fazi razvijanja Zavinosti od opijata.
 Kako naše Udruženje Građana saznaje, više od 45% pacijenata- generalno- nije zadovljno lekovima koji im ispisuju lekari te, ili, nisu zadovoljni torturom- tj. ponašanjem, medicinskih sestara prema njima.

" - Danas kada sam bio prebijen naočigled konzilijuma lekara, i privatne firme za osiguranje, ispred svog centra gde redovno dobijam lek- jedan dan sam bio potpuno pretučen i izotiman za svoj lek bez kojeg ne mogu! "


- Možda ovo i ne bi bilo toliko strašno da se naš anonimni dopisnik nije našao naočigled pacijenata, konzilijuma lekara koji izdaju terapiju, i obezbeđenja.Ovo nam je dalo dovoljno povoda da od Poverenika za Informacije od Javnog značaja pri ALIMS, Ministarstva Zdravlja i drugih zahtevamo određene podatke- koje smo ne tako lako i dobili.

Kako smo kopali dalje, sve više smo "zabezeknuto" se gledali...

- Kako SUZA ima dobre veze sa susdnom NVO "Lekalizacija", "JAZAS", "ReGeneracija" i drugi, razmenili smo neke informacije sa njima kao i sa ljudima iz Ministarstva Zdravlja i došli do informacije, da kada su zavisnici u pitanju, u Srbiji fali minimum pet osnovnih lekova za lečenje zavisnosti od opijata, a da ne spominjemo da ne postoji adekvatna terapija za lečenje od zavisnosti amfetaminom ili kokainom.

Ja, osnivač SUZA U.G, Boris, popričao sam sa nekim specijalistima koji rade pri KCV, i sproveli su mi test- primera radi na ADHD (poremećaj pažnje)- koji je čest pratilac osoba na metadonskom održavanju, te upitao da li postoji lek (znajući da postoji metilfenidat tablete u obiliku "Concerta(TM)"). Odgovor koji sam dobio bio je najmanje zastrašujuć. 

- Iako je standardizovan test na ADHD (Attention Disorder Hyperactivity Disorder), prevazišao "granicu" normalnog za 20-tak poena - što znači da imam ADHD. - Što je i sam doktor potvrdio. Dok je on "po šablonu" ispisivao meni terapiju, ja sam ga lično upitao: "Pa, dobro, šta sada?" - na šta je odogovor bio: " Vidi, lek koji je u primeni može da se primeni samo i isključivo kod maloletnika i adolescenata. - "Pa, dobro, doktore, zar metilfenidat nije malo opasan lek za decu i da bi pre trebalo omogućiti onima kojima je zaista potreban uključujući naravno i decu, tj. svima kojima treba- a ne restriktivnim pristupom - ograničiti izdavanje leka i to samo na maloletnike !? " . Odgovor je bio očekivan. - "Vidi Borise, ne pravim ja pravila. Treba da budeš srećan što i metadon i ove lekove (diazepam, flormidal, rivotril) dobijaš." - "Pa dobro, kako ja da se borim sa ADHD - ako nemam medikamente za to?". -"Ne znam, imaš dosta priručnika onlajn pa ti pogledaj na netu". 

Lek CONCERTA, inače, spada pod stimulanse CNS-a - tj. amfetamina sa veoma sličnom strukturom. I isti lek, ispisuje se isključivo "deci i adolescentima" ? To je isto kao kada bi METADON ograničili isključivo na F11.23 a svi znamo da se isti primenjuje i za smanjenje bola.

 

Bojao sam se ići dalje, ali za Vas moje blogere- sve!

- Iako se ovim izlažem velikom pritisku javnosti, ista ta javnost mora da zna sledeće! Da mi pri kraju ovog meseca diskutujemo u Skupštini R. Srbije o izmeni zakona o psihoaktivnim supstancama, gde je inicijator izmene NVO "Lekalizacija" gde bi se, isključivo za medicinske svrhe, registrovalo ulje marihune za ublažavanje bola u palijativnoj nezi, kao i za suzbijanje simptoma hemoterapije, lečenje glaukoma, raka razvnih vrtsti i sl. Slovenija, to ima već odavno. - Samo da razumete civilazijsku razliku. Tako sam kroz isčitavanje ANEX C3-4 IPA Czech Republic, Germany, Screening of Health System Serbia na više od 200 stranica obavljen skrining našeg zdravstvenog sistema pri lečenju zavisnika, zakonodavni okvir primenjen na zavisnike: status: "N-A" (!) i sl. Dakle, sve! Mene samo zanima šta u ovom skriningu zanima šta traže u njemu doktori sa "Batut"-a, i fakat je da 90% lekara koji su ušli u skrining su potpuno irelevantni dok oni koji su pokrenuli nešto što je "Metadonska Terapija", primera radi prof.dr.sci Nikola Vučković iz Novog Sada se ne spominje, dok doktorka sudske medicine pri psihijatriji Dr. Aleskandra Dickov jeste kao i gđa Dragan iz Drajzerove.

Concerta je samo jedan od lekova koji je nedostupan za pacijente. Takođe, u 2015. godini Srbija i dalje nema adekvatnu zamenu za lek "Metadon" - već i isključivo se substituciona n-opioidnim agonistom je ograničen samo i samo na metadon. Godinama, tačnije, skoro 4 godine nakon odobrenja ALIMS-a (IV.2010) leka "Buprenorfin", 2,4,8mg - sada je moguće dobiti isti i van (do pre 4 meseca ili oprostite ako grešim malo više) - kao "supstitucionu terapiju buprenorfinom" što, da se razumemo, naša organizacija pozdravlja- ali bih od Vas- naših vernih blogera tražio mišljenje: Da li je to normalno? Ili su mahinacije očigledne?


- Takođe, lek koji je preporodio ulice Vankuvera, Osla, Beča, gradova u Nemačkoj, Švajcarskoj, Belgiji... Sidneju - Australija, jeste lek HIDROMORFON. Dvostruko-slepa studija, kao i nekoliko drugih studija NACIONALNOG INSTITUTA ZDRAVLJA AUSTRALIJE, NEMAČKE, TE 1991. ŠVAJCARSKE I 2003. DANSKE i drugih pokazali su da u 82% slučaja kada je hidromorfon u ampuli u adekvatnom srazmeru sa (INN: diacetil-morfin) diamorfinom (aktivnom supstancom heroina) zavisnici nisu prepoznali razliku, a da su u 90% bili "O.K" da umesto diamorfina primaju hidromorfon, tj. ampule istog 2 puta dnevno i uveče metadon. Sa tako kombinovanom terapijom, u 82% slučaja od n(br. pacijenata)=  212 je u narednih 36meseci pokazalo nagli preokret u životu, kako je samo metadonska terapija "pobacila"- tj. dala ništa osim vraćanje na heroin. Uz kombinovanu terapiju, ili makar, da nas par kojima metadon ne pomaže "Bog zna šta" - stave u Kliničko Ispitivanje (prvi se prijavljujem) da vidimo da li postojaći oblik HIDROMORFON HCL tableta od 8, 16, 32 i 64mg ( sa ugrađenom Anti-Abuse OROS tehnologijom). Tako da se i CONCERTA i JURNISTA (hidromorfon) tablete urađene pod tehnologijom "Anti Abuse" (Protiv Zloupotrebe) tehnologijom pri kojom se primenom osmatskog pritiska oslobađa određena miligramaža hidromorofona.

Racionalno...Zaklučak.

Da li smatrate da tehnologija protiv-zloupotrebe ima smisla kod maloletnika?!? Da li ima smisla uvesti lek JURNISTA extended-slow-release tablete sa istom tehnologijom izrade za pacijente sa šifom kancera? Da li je to rizična grupa? Razumeo bih kada bi se isti lekovi odobrili za širu upotrebu te da ima potrebe za upotrebu najskuplje varijante istog leka, jer za svaki postoji generički. Ali, Srbija "ima" da baca pare na najskuplje lekove, ali za iste te ko ima da plati i da potplati da bi došao do svog leka?

Preko 12.000 duša nema nikakav, apsolutno, benefit od Održavanja Metadonom ili Metadonskom terapijom... To je 12.000 života registrovano da:
  1. Nije zadovoljna lekom(nema efekat) i osobolje nije ljubazno (44%)
  2. Nije zadovoljna lekom i ponuđenim lekovima te želi implementaciju SROM (Slow-Release Oral Morphine- SUBSTITOL tabl.) u održavanje opoidima (41%)
  3. Smatra da nijedna od ponuđenih terapija: buprenorfin i metadon neće pomoći te neće ni da pokuša (8%)
  4. Smatra da je ono što sada imaju je dovoljno (3%)
  5. Smatra da je terapija odlična (4 %)
     Ovo su naši nalazi koji su pacijenti pri KCV popunjavali, i potpuno su anonimni. Preko 200 pacijenata iz Apatina, Bečeja, Bačkog P. Sela, Žablja, Kumana, Rume, i druge...

Molimo Vas za VAŠE PREDLOGE I KOMENTARE NA GORE NAVADENO

Ne zaboravite da posetite www.prodreviewsite.com jer ima neverovatan sadržaj koji Vam može pomoći

Коментари

  1. Gosn Borise da li je moguce da napravimo prepisku u pitanju je harm reduction. moj mail je igorkerkez@mts.rs

    ОдговориИзбриши
  2. Kontaktirajmo Nemce i zatrazimo da izvrse monitoring kvaliteta Metadona i uvodjenje Substitola. Jurnistu nece niko uvesti jer je skupa. Niko je ne koristi za Supstituciju. Ta tableta se toliko tesko drobi da sam je ja klestima prelomio i onda iscackavao silom onaj hidromorfon beli iznutra. To je nemoguce za davanje, a terapija se toliko sporootpusta da je potpuno neefikasna za Supstituciju. U daju ti ujutru da bi popodne postigla puno dejstvo. Hidromorfon tj Dilaudid i Jurnista su lekovi za 4ti stadijum kancera.Ja sam pricao sa lekarom jednim u privatnoj klinici jer sam se interesovao sta ako me snadje rak gde da idem da umrem. Daju Fentanil i Dilaudid intravenski. Nekada se desava da pacijenti imaju zalepljena i po 10-15 flastera od 100mcg a Dilaudid se daje max 5-10ml na 1h samodoziranje na pritisak. Ta dva leka u kombinaciji su najslicnije sto se moze prici heroinu tj da pacijent se oseca udobno i da nema strah od umiranja, da nema panike, itd.
    Nama treba monitoring kvaliteta Metadona i Substitol. Nisu Nemci budale kada daju svima Metadon za dzabe a 100% R-Aktivni Metadon naplacuju(L-Polamidon). Nama treba njihova podrska i objasnjenje da je Srbija jedina zemlja koja je napravila rasulo kada su u pitanju zavisnici i jedina zemlja koja nije pacijente obavestila o izmenama na Metadonu. Dok su druge farmaceutske kuce obavestavale uredno i za izmene koje nisu vezane za jacinu leka.U Srbiji je 100mg Metadona preko noci postalo 10mg. E to treba objasniti i onima od kojih zavisi Srpsko clanstvo u EU. Drugo Srbija zatvara bolesnike za minimalnu kolicinu droge, tamo pacijenti postaju kriminalci i nastavljaju da kradu, beze po evropi, nastaju klanovi, dilovanja, ceo region ispasta zbog poteza Srbije. Ponovo treba skupiti potpise medju pacijentima na Metadonu, da se
    1. vrati identican Hemofarm Metadon
    2. da se registruje Substitol/MST Continus (ne neki Alkaloid Morfini, neki za ljude sa rakom nego Substitol)
    I ovo da potpisu svi pacijenti na Supstitucionoj Terapiji koji zele.
    Sa tim spiskom da se obratimo medjunarodnim institucijama jer ono sto se nama radi je cist kriminal a sami smo krivi jer lekari koriste nasu bolest i nemoc da se borimo za svoja prava.Ne trude se da nam pomognu zbog toga sto ne mozemo sami, kao Nemci i Svajcarci nego se trude da rade sta hoce jer smo bolesni.
    Znaci
    1. POVRATAK METADONA IDENTICNOG SASTAVA KOJI JE BIO DOK NIJE DOVEDEN BUPRENORPHIN I ALKALOID
    2. REGISTRACIJA MORFIN SULFATA TJ SUBSTITOL

    HEMOFARM JE U LETO 2015 NAPRAVIO SAMO JEDNU SERIJU BOLJU, I POSLE TOGA OPET KRS. TA SERIJA JE BILA NEKIH 30% OD STAROG METADONA, CAK SE OSECAO I LEP SLATKAST UKUS I U POZADINI MALA GORCINA, PRE JE ONA BILA MNOGO JACA I OSTAJALA JE DUGO U USTIMA, VEOMA PRIJATNA GORCINA, NE KAO BLOKATORI I SUBUTEX DA POVRACAS, NEGO PRIJATNA GORCINA.POSLE TOGA VEC U OKTOBRU JE BIO UZAS.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар