2016- Godina Promena: I metadon i buprenorfin različitih proizvođača

Hellouuuu!


Evo i nas, tj. više mene samog, nego "nas" koji smo činili U.G "SUZA". Ali, borba ne prestaje, baš kao i borba koju svako od nas, koji je posetio sajt- blog- može da se informiše ne samo o borbi protiv opijatske zavisnosti (kao jednoj od najtežih vidova zavisnosti) već i informacije o poslovima, aktivnostima, kako da steknete Vaš dinar, kako da odradite neke poslove koje niste ni znali da možete uraditi dok ste na kratkotranoj terapiji, doživotnom održavanju, ma i ukoliko samo tražite informacije koje nećete nigde naći ovako diretkno kao kod nas! Sa ulice pravo u lice, B.M - osnivač U.G SUZA.




Jasno je da smo se pomerili za ovo neko vreme otkad SUZA oficijalni blog-sajt nije postovao nove informacije i nova dostignuća u svetu IT-a, zaposlenosti, trikova, terapija, traženja posla i sl... Ali, sada, tu mo da nadoknadimo! 

Vaš kutak sada i na dlanu!

Naša oficijalna stranica udruženja građana "SUZA", iz Bečeja, ima nove članove, i broji sada više od milion pregleda!

 -

Vaš kutak sada i na dlanu!

Ja, B.M, kao Sertifikovani Sistem Administrator Mrežne Infrastrukture- iako je WEB-DEVELOPMENT daleko od mojeg primarnog zanimanja; dobro i ne baš jer štagod je neko naumio da objavi na net-u- ja sam tu da odradim DNS, DHCP, i sl. podešavanja (uključujući i kabliranje kao deo hardawre dela mog psla. Primera radi, osim kodiranja, CSS editing-a ovog bloga, ja kao mrežni administrator moram da znam koji kabel i kako za koju brzinu pri kojim uslovima treba optimalno podesiti. Tako da kablovi tipa Cat 5, Cat 5e, i slični su meni kao "dobar dan" nekom. Da ne idem u to da poznajem i Linux i Microsoft Windows operativni sistem, za korisnike tipa Windows XP, 7, 8, 8.1, 10 - kao i Windows Server edicije- izdanja- koja su više namenjene mojoj struci- sistem tipa Windows Server 2003 i 2008 edicije R1 i R2 tj. za arhitekture procesura tipa 32bita tj. 64bita, 2013-
365 takođe poseduje kompatibilnost sa 32bitnim procesorom,ali uskoro će se 32bitni procesori potpuno izbaciit iz upotrebe- što je i normalno kada sve veći udeo u tržišnoj trci dobijaju smartfonovi(smartphone) koji na sebi poseduju Android operativni sistema kao i iOS- što znači da da ovaj, naš-Vaš, sajt-blog možete posetiti sa bilo kog uređaja tišpa Android ili Apple iPhone!

-
"Ovo je veliki pomak u našem projektu da "osvestimo" i "prosvetlimo Srbiju" malo, te kako ne bi bili ograničeni samo na ekran laptop-a ili nepravilno prikazivanje. Sada toga neće biti, te će svi korisnici i čitaoci našeg bloga- tj. sad već sajta mogu slobodno reći jer brojimo više od 1.000.000 čitalaca svakodnevno! Zato, a i zbog potrebe sve većeg talasa (kojeg nije bilo od 2008-9) recidiva po istraživanjima koja je spovela U.G SUZA, u sklopu Metadoskog Centra Novi Sad- pri Kliničkom Centru Vojvodina u Novom Sadu"- navodi osnivač i jedan od blogera SUZA udruženja Boris Milanovic.

Terapije i vrsta terapija za opijatske zavisnike

Da li je država Srbija, od smene vlasti 2007/8 kada je Ministarka Zdravlja bila zapravo psihijatar i neko ko je tada, do nedavno, izdavao metadonsku terapiju kao i terapiju buprenorfinom, Slavica Đukić- Dejanović, da li se država pomerila sa tačke od godine 2007-2008? Da li su neke terapije za zavisnike prevashodno od heroina, tj. od opijata- koji su najteži slučajevi.

Metadonska terapija: 2016

Metadonska terapija, zvanično uvedena je u Srbiji, tada Jugoslaviji, 1990. godine- što bi značilo da kaskamo za svetom od 20- 50 godina. Kao neko ko je u Metadonskom programu od 2008, maltene od moje punoletnosti (ali nije bilo drugog izbora jer se recidivi na blokatorima samo ponavljali i ponavljali - dok doktori nisu shvatili na moj zakazan "tet-a-tet" razgovor sa tadašnjim načelnikom socijalne psihijatrije- prof. dr. Nikola Vučković. Tada, sećam se, nisam imao ni kartu do Novog Sada, ali preko e-maila stigao sam do toga da ugovorim razovor sa profesorom Vučkovićem u 11:00. Setih se da sam ukupno imao 50din u džepu koji su mi kasnije služili da odem što dalje mogu sa lokalnim, tj. do Temerina za Bečej. Ja sam krenuo u 05:00 na stopiranje, da bih bio tamo već oko 7:30! Mnogo sam se načekao, jer u 9 konzilijum lekara obilazi pacijenta, te s toga, sam morao da se sve to odradi, obradi, te me je baš oko 11:00 prof.dr.mg. Vučković primio. Tada, sa svojih 18. godina, sa 3 kućna i 3 bolnička neuspešna lečenja blokatorima, izneseh njemu svoj problem bez preuveličavanja! On kada je čuo da je iza mene samo 6 lečenja već u sklopu KCV, a imam i dao na uvid kućna lečenja psihijatra nekog poznatog iz Ade koji je prepisao samo sedative i bukvalno brufen za bol- pa posle "si skinut". :) Sada deluje smešan, ali čoveku sam bio prvi F11.2 slučaj. No, da se vratim; htedoh reći da je nakon moje iskrene priče sa prof.dr.sci Vučkovićem, doktor-profesor je sazvao lekare koji su me lečili i pitao: "Za ime Boga! Da li ste Vi normalni? Pa dečko se samo kod nas lečio 3 puta hospitalno i 3 puta van-hospitalno sa našim pečatom i još toliko sa Bečejskim i Ađanskim pečatom! Znači oko 10 puta je dečko pokušavao da se skine, i vi ga uporno stavljate na Nalorex? Da li je cilj nama da pacijent apstinira od ilegalnih supstanci ili da ga nađemo sa 18. godina u kontejneru!?"- "Pa doktore on ima samo 18. godina" -"Pa šta!? Dovoljno je svestan i ima roditelje hvala je Bogu, i te kakve koliko vidim po papirima mama profesor otac nezaposlen do duše- ali verujem da ovaj mladić je prošao kroz sito i rešeto kad je on, ne znam od koga i kako, dobio moj LIČNI e-mail, te ugovorio ovaj "oči u oči" sastanak koji znate da ne praktikujem! Sada, slušajte pažljivo, dečko će doći sledeći četvrtak, prvi što dolazi, ime i prezime je? (ja kažem, oni zapišu) I želim da se dečko istog momenta uključi u program supstitucione terapije metadonom, bez urinskog testa i bez bitisanja opet u bolnici. Malo, malo pa ga vidim opet u postelji- ajte molim Vas! Zaista, pitam se ponekad: šta vi radite dok nisam tu!? Ajde sad, zakažite termin, konsultujte i obavestite dr. Dickov o ovom slučaju i odredite optimalnu startnu dozu."

Znači, načelnik-doktor-profesor u to vreme se zaista posle moje iskrene priče založio maksimalno za mene, ali do četvrtka, a to je bilo skoro 8 dana, trebalo je čekati...
Kako sam došao stopom tako sam i otišao stopom, sa belim receptom za Lorazepam- jer je to jedino što je doktor mogao da mi prepiše i smatrao je da je to najbolji benzodiazepin za mene- kako bi me emocionalno stabilizovao, i kako bi me smirio do dana kada ću doći sa jednim od roditelja- a to beše mater- koja je bila strogo anti-metadon! Ja sam išao na priču da sad imaju buprenorfin te da će mi to sada dati, međutim dr. Dickov je u svom kratkom obraćanju meni rekla mojoj mami: "Evo gospođo, Vaš sin sada je u programu metadonom, početna doza je 60kapi, ali mu možemo povećati kad god on to želi za 2 nedelje ili po potrebi ranije. Ali da Vam nagovestim, ovime, mi mu "sečemo jednu nogu"- neće biti sposoban da radi upola stvari koje bi mogao bez metadona. Moja majka jecajući, i drhtajući od bola, ništa ne reče, sva uvijena u crno, a ja sa iveštajem koji mi daje 2 bočice metadona odmah, ćutim, i govorim kako ću od sl. nedelje da počnem. Hehehehhe... :)


I tako, do sada, promenilo se jedino da:

1. Imaju "dreger" za merenje alkohola- alkoholisana lica dobice upola manju terapiju2. Morate sami kupovati "MOP panel na opijate", droga test na opijate od 250din! (a gde je put...)
3. Dr. Stevan Svilokos - jedan od najeminentnijih stručnjaka u ovom polju sada vrši i preglede za pacijente iz okruga Vojvodine.
4. Maksimalna doza je 100mg što je 300kapi, a za više mora da se leži u bolnici.
5. Ukoliko ste ponekad pozitivni na MOP, nema ukidanja terapije, već češće dolaženje na kontrolu
6. Ukoliko imate 15,17,18,19 godina do 20 max. obavezno tražite tablete "Concerta" zbog sedativnog delovanja metadon-hlorida, dok je Concerta sporo-opuštajuća tabl. metil-fenidata koji se daje deci sa poremećajem pažnje- a metil-fenidat je po strukturi i dejstvu najsličniji amfetaminu, ili čistom kokainu. Verujte, Concerta spasava ponekad i život, jer sa njom ukoliko uđete i dobijete dijagnozu na vreme možete puno toga postići bez ikakvih nuss-pojava.
7. Nema više nestašica!
8. Veledrogerije sada isporučuju metadon proizvođača Alkaloid i u bočicama od 10ml(300kapi), kada Hemofarm zataji sa licencom ili sl. Tako da možete da birate od nedavno koji ćete metadon.
 

Buprenorfin nije više san!

Od nedavno, zavisnicima od opijata, ponuđena je opcija detoksikacije i održavanja buprenorfinom. Buprenorfin je polu-agonist polu antagonist opioidnih receptora. 

Ovaj lek je namenjen prevashodno zavisnicima između 18-20 godina, sa relativno malim "narkomanskim stažom". Bitno je da niste pre toga uzimali metadon, i da niste "na crno" navučeni na njega, jer u suprotnom ne postoji trik da Vam uvrste bup. u terapiju!

Takođe, troškove terapije potpuno pokriva ili je neka mala svota od 500din za mesečnu dozu leka potrebnod da se plati, umesto u ono vreme 20.000 dinara za tablete od 8 mg.
Maksimalna doza buprenorfina je  oko 40mg, dok maksimalna doza metadonom nije određena. Za sve doze iznad 300kapi, tj. 100mg morate "ležati u bolnici" kako bi se vršio nadzor nad Vama dok ste pod većom terapijom- obično to ne traje duže od 7 dana.

Detoksikacija, osima ako niste pozitivni na metadon, ide buprenorfinom umesto do sada otrovnim i opasnim po jetru i bubrege "Trodon" caps,od 50mg.  Ukoliko ste pozitivni na metadon a ulazite u program detoksikacije i "na ležanje" (nebitno da li je prvo ili peto SADA - konačno) ako ste i naveli da uzimate metadon na crno, već duže vreme, i ako ste pozitivni na metadon pri urinskom testu, onda ćete dobiti metadonsku terapiju, i to je to. Nema više muka sa trodonima i blokatorima....


Klinci, adolescenti, pa i vi stariji- sada imate šansu! ZGRABITE JE! OVA PRAVILA VAŽE SVUDA U REPUBLICI SRBIJI, PA I U OKOLINI!

Коментари

  1. Obozavam Vas! Jedini ste koji govore iz prvog lica informacije!

    ОдговориИзбриши
  2. Prvo bih pohvalio ovaj sajt,i svima koji su doprineli da se i bup moze dobiti za sitne pare 500 din mesecno.Imam pitanje na metu sam oko 9 godina,ako bih se skinuo sa njega,u cemu je problem da tada krenem sa buprenorfinu,do sad su bile problem pare,a sad kad je mesecna doza 500 din,problem je sto sam bio na metu??Hvala unapred na odgovoru.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар