NOVA STRATEGIJA EU O NARKOTICIMA: I DEO






 New EU Drug Strategy 2012-2020

- "New EU Drug Strategy 2012-2020" jeste dokument kojim se predviđaju ciljevi, smernice, i aktivnosti zdravstvenih institucija, nevladinih organizacija, institucija EU, i civilnog sektora - koje bi trebale za cilj da imaju smanjenje novih korisnika, smanjenje štete za društvo, smanjenje novih novorođenčadi sa HIV i drugim autoimunim bolestima, i velike napretke postavljajući nove standarde kada je u pitanju lečenje bolesti zavisnosti.

 - Prošla strategija, nije imala značaj koliko ova. U izradi ove strategije učestovao je kako organi EU, tako i civilni sektor i NVO sektor - koji je imao podatke. Prošla strategija - ističe ove godine, te EU donela novu. EHRN, IHRN, USHRC, i mnoge druge institucije pri EU i druge relevantne institucije imale su uvida u nacrt ove strategije.

SUZA kao članica EHRN-a, jedne od civlino-organizacionog tela pri EU koja je u uskoj sprezi sa tematikom promene trendova narkomanije, promene crnog/ilegalnog tržišta droga i ostalog -EKSLUZIVNO, IMALA JE UVID U "NACRT" STRATEGIJE KOJU TREBA DA USVOJI SAVET LIDERA EU NA SLEDEĆEM SASTANKU.

Uvid u nacrt strategije EU: "Draft EU Drugs Strategy (2013-2020) "

Telo koje šalje predlog nacrta(od): PREDSEDNIK "PRESIDENCY"
Šalje se (kome): COREPER/Savet "COREPER/Council"

  • Novi trendovi

- Novi trendovi, govore da je "politoksikomanija" u velikom porastu. Za one koji ne znaju šta znači termin "politoksikomanija", da pojasnimo; politoksikomanija je bolest zavisnosti individue koja je zavisna od više nego jedne supstance, i/ili u dužem vremenskom periodu je zloupotrebljavala više od jedne P.A.S te je došlo do simptoma iz spektra apstinencijalne krize.

Takođe, u obzir je uzeta ekonomska kriza koja je pogodila ceo svet, ne izuzevši pritom ni EU - pa su tako 4 države EU proglasile ekonomsku krizu. Srbija nema šta da objavljuje, kod nas je uvek kriza.


EMCDDA - Monitoring telo pri EU za nadzor sprovođenja strategija, nacionalnih planova, akcionih planova, kao i skupljanje relevantnih podataka o istima.
Po statistici ovog regulatornog tela, koje svoje visoko-obučene specijaliste iz različitih zemalja EU šalje u zemlje "kandidate EU", i "potencijalne kandidate za EU" - te pravi rezime podataka o različitim indikatorima, kao što su: broj zaraženih HIV-om, broj novozaraženih HIV virusom, broj ljudi koji živi sa hepatitis B i C virusom, broj IKD (intravenozni korisnici droga), broj KD (korisnika droga), odziv na terapije, sprovođenje programa smanjenja štete (Harm Reduction), i dr. Najnoviji podaci za Srbiju datiraju iz 2010. godine. Iste godine, pacijenti Srbije obmanuti su od trenutne ministarke zdravlja, Slavice Đukić-Dejanović da će buprenorfin biti primenjivan "umesto" metadona kod nekih zavisnika. Realnost je bila sasvim drugačija! "Buprenorphine was introduced in March 2010..." , kao što rečenica iz EMCDDA "summary"-a kaže, lek buprenorfin je predstavljen u Martu 2010. samo što njegova prava primena počela je mesec dana kasnije, i to iskjučivo za potrebe detoksikacije, dok za "održavanje"(makar i šestomesečno) buprenorfina ili nije bilo, ili ga je bilo po ceni od 200-250 eura za kutiju. Takođe, pomenuti lek, dobijen je isključivo KAO DONACIJA R.Makedonije i dok su količine trajale, dotle je i detoksikacija...

        • Dakle, za sve one koji se pitaju: da li buprenorfina ima u Srbiji, kada je u pitanju lečenje o državnom trošku?

* ODGOVOR JE:
- Ne! Ne postoji. Buprenofin se sprovodi isključivo na privatnim klinikama, i to tipa "Suboxone" -i cene su oko 400e za prvi mesec, i po 250e za "održavanje".... Naravno, na kliniku se dolazi 1 nedeljno, pa 1 mesečno - sve zavisi od klinike- do klinike (privatnici su to, jel...? ) pa tako i varira njihova politika.

 NOVA TELA, ODGOVORNA TELA U BUDUĆNOSTI

1. Kako trenutna Strategija EU o Narkoticima ističe (2005-2012), grupa HDG (Horizontal Drugs Group) je spremila buduću strategiju pregledom i analizirajući papir diskusije Danskog Predsedništva, rezultata nezavisne procene prošle strategije (2005-2012) i njenih akcionih planova kao i predloga predstavnika EU Foruma Građanskog Društva.
2. Uzimajući u obzir gore navedene doprinose, HDG grupa je pripremila nacrt zaključaka Saveta o novoj EU Strategiji o Narkoticima (SEUN), koji su usvojeni od strane saveta na dan 7-8. Jun (dok. 10231/1/12 REV 1 COREDROGUE 37 SAN 121 ENFOPOL 145 RELEX 455). Ovi zaključci postavljaju osnovu principa na kojima se bazira nova SEUPN (Strategija EU o Narkoticima) i prihvatajući izazove i usmeravajući se onima kojima je namenjena.16693/12 JV/sl 2
DG D 2C E

3. Kiparsko Predstavništvo pripremilo je predlog za novu (SEUN)  strategiju - koja je bila tema rasprave "HDG" grupe, na njihovim sastancima u periodu od 3. Jula, 3. Septembra, 3. Oktobra, 7. Novembra 2012 sa završetkom razgovora-rasprave na da21. Novembar 2012. 

4. Od COREPER je zato traženo da pozove Savet da usvoji nacrt SEUN-a (Strategije EU o Narkoticima) kao što je navedeno u prilogu.

5. Potom, Evropski Savet će biti pozvan da podrži (usvoji) strategiju.

PREGOVOR Strategije EU o Narkoticima

1. Ova strategija (SEUN) stvara sveobihvatni politički okvir i prioritete Evropske Unije kada je u pitanju politika prema narkoticima prepoznata od Zemalja Članica i EU institucija, za period 2013-2020. Okvir, svrha i ciljevi ove Strategije će sužiti kao osnova za dve uzastopne četvorogodišnje akcione planove Evropske Unije.

2. Ova Strategija EU o Narkoticima je bazirana na prvim i pre svega fundamentalnim principima zakona Evropske Unije, i u svakom pogledu podržava osnovne vrednosti Unije: poštovanje ljudskog dostojanstva, slobode, demokratičnosti, jednakosti, solidarnosti, vladavine prava kao i vladavine ljudskih prava.
Strategija ima za cilj
, da štiti i unapređuje dobrobiti društva i dobrobit pojedinca, zaštite javnog zdravlja i da ponudi visok nivo bezbednosti za društvo(javnost), i da zauzme uravnotežen, integrisan, i na osnovu dokaza stav o fenomenu pristupa narkoticima (psihoaktivnim supstancama).

3. Strategija je, takođe, bazirana na međunarodnom pravu, relevantnoj Konvenciji Ujedinjenih Nacija¹, koja pruža internacionalni pravni okvir za rešavanje fenomena nelegalnih narkotika, kao i na Univerzalnoj Deklaraciji o Ljudskim Pravima. Ova Strategija EU uzima u obzir relevantne političke dokumente UN, uključujući i Političke Deklaracije UN i Akcioni Plan za međunarodnu saradnju prema Integrisanoj i Balansiranoj Strategiji o Suprotsavljanju Svetskom Problemu Droga, izglasanoj u 2009. godini, koja navodi; da smanjenje potražnje narkotika i skladištenja istih su elementi koji se međusobno jačaju, kada je u pitanju politika prena narkoticima i Politička Deklaracija UN-a o HIV-u i AIDS-u. 
Strategija je izrađena na osnovu postavljenih principa postavljenih u Lisabonskom sporazumu, a po njemu, nadležnosti Unije i pojedinih država članica. Zbog pažnje koja se posvećuje supsidijarnosti i prporcijalnosti, kako ova Strategija EU namerava da doda vrednost nacionalnih strategija. Strategija će biti, i sprovoditi se u skladu sa principima i kompetencijama. Osim toga, Strategija poštuje u potpunosti Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i Povelje EU o osnovnim ljudskim pravima.

¹ Jedinsvena Konvencija UN-a о оpojnim drogama iz 1961. dopunjen protokolom iz 1972. ,
Кonvencije о Psihotropnim Supstancama (1971) i Konvencija Protiv Nezakonitog Prometa Opojnih Droga i Psihoaktivnim Supstancama (1988).

Коментари

  1. Pozdravljam to što prevodite OVAKO VAŽAN dokument. SUZA - ne posustajte!

    ОдговориИзбриши
  2. @Anonymous:

    - Hvala Vam! Izvinjavam se, kao autor ovog bloga, na malo dužem odgovoru. Možete nas UVEK kontaktirati na naš oficijani e-mail: suza@gmail.com , što se tiče svega.

    - Kao udruženje građana, uskoro planiramo da oformimo TIM IT STRUČNJAKA koji će pružati IT podršku u vidu VirtIT Assistant-a, VirtPHP Developera, VirtAdministratora, i GDE JE Virt(TM) NAŠ REGISTROVAN TRADEMARK, I UPOTREBLJAVANJE ISTOG BILOGDE - JE STROGO KANŽNJIVO.

    ОдговориИзбриши
  3. Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар