NOVA STRATEGIJA EU O NARKOTICIMA: II DEO





Nastavak prevoda novog dokumenta EU- Strategija Evropske Unije o Narkoticima ili skraćeno SEUN...



4. Do 2020., prioriteti i akcije u polju ilicitnih, tj. nelegalnih droga, bi trebalo da bude ohrabreno i koordinisano kroz SEUN, kao i da dostigne generalni uticaj na kljucne aspekte situacije u vezi narkomanije u EU. Oni/one bi trebalo da osiguraju visok nivo zaštite ljudksog zdravlja, socijalnu stabilnost i sigurnost, kroz koherentnu, efektivnu, i efikasnu implementaciju mera, intervencija i pristupa u smanjenju potražnji i snabdevanju narkotika na nacionalnom, EU i internacionalnom nivou, kao i minimiziranju potencijalnih neželjenih negativnih posledica povezanih sa asocijacijom implementacije ovih akcija.

5. Fenomen droga, je nacionalni i internacionalni problem koji mora da bude rešen na globalnom nivou, tj. kontekstu. U vezi sa ovim, koordinarana akcija, sprovedena na nivou Evropske Unije, igra vrlo važnu ulogu. Ova Strategija EU pruža najčešći i baziran na zakonima okvir za odgovaranje na fenomen droga-narkomanije, sa, i van Evropske Unije. Pružajući okvir za udružene i komplamentarne akcije, Strategija osigurava da resursi investirani u ovo područije budu korišćeni efektno i efikasno uzimajući u obzir institucionalne i finansijske sposobnosti Članica Država i EU institucija.

6. Strategija ima za cilj da doprinese smanjenju potražnje droge kao i snabdevannju iste u EU, kao i smanjenje njenog uticaja na zdravlje i socijalni rizik i štete prouzrokovane drogom kroz stateški prilaz koji podržavama i dopunjuje nacionalne strategije, koja pruža okvir za kordinisani i zajednički rad i koja oformljava osnovu političkog okvira za eksternu EU kooperaraciju u ovom području. Sve ovo će biti postignuto kroz integrisan, balansiran, i prilaz utemeljen na dokazima.

7. Konačno, ova Strategija se gradi na lekcijama učenim iz implementacije prethodne Strategije EU o Narkoticima, i udruženu sa Akcionim Planovima, uključujući i nalaze i preporuke od eksternih procena Strategije EU o Narkoticima u periodu od 2005-2012, uzimajući u obzir druge relevantne strategije razvoja i akcija na nivou Evropske Unije i internacionalnom nivou u okviru narkotika - u polju narkomanije i droga.

Коментари