DAN BORBE PROTIV NARKOMANIJE

20.VI.2012

Дан борбе против употребе дроге, трговине дрогом и наркоманије


Стање

Стање у Републици Србији, то јесте - статистика од прошле до ове године, није нимало добра!

Шта више, наркоманија - као болест зависности од дрога - у порасту је у Србији, и по подацима просек првог контакта са наркотицима се смањио на 17 година.
           
               -Србија,
као земља која је међу главним рутама наркотика према земљама Европске Уније, и као земља која се налази међу "топ 10" земаља са стопом наркоманије, нема довољно, или нема у опште, развијен систем борбе против дроге. Хапшења јесу похвална, али она нису борба против дроге. Прави пример "Борбе против наркоманије" - или "рата против наркоманије" ,јесте Британија - када су високи представниници владе објавили "рат трафикингом наркотика". Тај рат, заснивао се на више нивоа! НИЈЕ БОРБА У ХАПШЕЊУ, БОРБА ЈЕ У ДОБРОЈ КООРДИНАЦИЈИ, ДОБРОЈ ОРГАНИЗАЦИЈИ И ДОБРОЈ ПОНУДИ ЗДРАВСТВЕНИХ УСЛУГА КАО И ЗАКОНИМА КОЈИМА БИ СЕ РЕГУЛИСАО ТРАФИКИНГ - ТРГОВИНА - ДРОГА.
          
              - Србија је толико далеко, од праве борбе, да не можемо о њој ни да причамо. Хапшења дилера наркотика нису начин да се ова болест, то јесте - епидемија смањи, већ мониторинг рута путовања дрога, мониторинг наркомана уз законе који би заштитили исте - конзуматоре. На тај начин, не кажњавате некога зато што је болестан, већ кажњавате оне који имају намеру да "праве" болеснике. То се једино и само може учинити ,оним што је давно требало бити учињено а то је : КЛАСИФИКАЦИЈА НАРКОТИКА И ДЕЛИМИЧНА-ДЕКРИМИНИЛИЗАЦИЈА ИСТИХ. Примери земаља које примењују овакав систем "борбе против наркоманије" - су ВИШЕСТРУКО бољи од оних који немају НЕМАЈУ НИКАКАВ МОНИТОРИНГ НАД РУТАМА НАРКОТИКА, КАО НИ МОНИТОРИНГОМ НАД НАРКОМАНИМА. 

              - Усвајањем закона који би класификовао дроге, који би уредио систем на начин на који су то урадиле све развијене земње света. Морате имати једноставно, неку врсту "скале" за дроге. Примера ради, кренете од "класа 1" - најопасније, најадиктивније : морфин, диацетил-морфин, хидроморфон, метадон, кодеин, дихидро-кодеин, кокаин,...итд... "класа 2"  -  метафетамин, амфетамин, 3-4 метилен-диоксиметамфетамин, метил-фенидат, лидокаин... па у класу, рецимо 3 - ставите седативе (бензодиазепине и барбитурате), 4 - канабис, канабиоли , итд... ТО ЈЕ СИСТЕМ КЛАСИФИКАЦИЈЕ, КОЈИ БИ ЗАСИГУРНО ПОСПЕШИО И "БОРБУ ПРОТИВ НАРКОМАНИЈЕ" И УРЕДИО ПРАВНИ СИСТЕМ, ЈЕР СЕ ОВАКО УЖИВАОЦ КАНАБИСА (РЕЛАТИВНО НЕАДИКТИВНЕ И БЕЗОПАСНЕ ДРОГЕ) ПОИСТОБЕЋУЈЕ СА УЖИВАОЦЕМ ДИАЦЕТИЛ-МОРФИНА (ХЕРОИНА), МОРИФНА, КОДЕИНА, КОКАИНА, ЛИДОКАИНА, МЕТИЛ-ФЕНИДАТА... итд.

Права борба мора започети са добром, тачније - побољшањем координације између центара за рехабилитацију и секундарних установа, како би се дијагноза зависности могла дијагностиковати већ при примарној здравственој установи.

РЕЗУЛТАТИ ДОБРЕ КОРДИНАЦИЈЕ, САРАДЊЕ, ДЕКРИМИНИЛИЗАЦИЈЕ И УВОЂЕЊА НОВИХ - МОДЕРНИХ ЛЕКОВА, ТЕРАПИЈА - У СИСТЕМ РЕХАБИЛИТАЦИЈЕ НАРКОМАНА ЈЕСТЕ НАЧИН ДА СЕ ОВИМ, ОЧИГЛЕДНО БОЛЕСНИМ ЉУДИМА - НИКО СЕ НИЈЕ РОДИО И РЕКАО : "ХЕЈ, ЈА ЖЕЛИМ ДА БУДЕМ ЗАВИСНИК!"- ПОМОГНЕ! 

И поред помоћи које смо тражили, као удружење, од власти и владе у Србији - као и појединих организација које су "већ у овој причи" - али ништа не чине, очито ( пример: 1 х шприц и 1 х игла : 30 ДИНАРА!), јер заједно можемо више - нисмо добили ни одговор. Бар да су рекли : "Еј, ми не би због тога и тога..." - разумели би, не НЕГО - АЛЕН КЛЕАН из Америке, треба да ми(нам) говори како му је истински криво што не може да пружи партнерство и подршку јер раде само на подручију Сједињених Држава. Ето, то Вам је драги моји СРБИЈА! - И сад, ја треба, као високоедуковано лице да останем у оваквој земљи - где на дан борбе против ове БОЛЕСТИ, уместо терапија и програма смањења штете - причају ПОПОВИ, - ТО СЕ НЕЋЕ ДОГОДИТИ. (Хвала Богу, па сам нашао "Излаз из Србије", и ако се не нађе заиста партнер за спровођење невиђено добрих идеја и пројеката са наше стране, као удружења, мораћу да напустим ово ђубре од државе и управе - која има "Контакт" дугме на сајту, а када пошањеш питање или проблем, ОДГОВОРА НЕМА НИ ЛЕКАРИМА СПЕЦИЈАЛИСТИМА!


ПРИМЕРИ ТАБУ ТЕМА КОЈЕ СУ РАЗБИЈЕНЕ - ЧИМЕ ЈЕ ДОБИЈЕН ЦИЉ : СМАЊЕЊА СМРТНОСТИ, СКЛАЊАЊА ДРОГА И НАРКОМАНА СА УЛИЦА, И СМАЊЕЊЕ ШИРЕЊА ХИВ ПОЗИТИВНИХ (и ХЦВ) ПОЗИТИВНИХ ОСОБА :

 

KAНАДА ВАНКУВЕР - 2002 !

ОВИМЕ СПАСАВАМО ЖИВОТЕ ОНИХ ЧИЈИ СЕ ЖИВОТИ ОКОНЧАЈУ НА УЛИЦИ, СКЛАЊАМО ПОТРЕСНЕ ПРИЗОРЕ СА УЛИЦА, СКЛАЊАМО ДРОГУ УНУТАР ЈЕДНЕ ПРОСТОРИЈЕ, ИМАМО МОНИТОРИНГ!




Коментари