FAZA TRI - FAZA III

ТРЕЋА ФАЗА

Подршка, саветовања, сесије

 

 "МОТИВАЦИОНИ САСТАНЦИ И СЕСИЈЕ"

 

Неки од програма рехабилитације, терапија, подразумевају - чак је и услов за добијање терапије обавезно присуство - одлазак на дневна, недељна или месечна саветовања, састанке, или код нас познате под називом "мотивациони састанци-сесије".

 

Шта се под "мотивационим сесијама" подразумева ?

 

 - Мотивационе сесије, осмишљене су за јачање воље појединаца или групе, за остављањем наркотика, у генералном смислу. Наравно, сесије, или мотивациони састанци, су "едукативног" типа - и на тај начин се и одржавају. Обично је то неки психолог, социјолог или психијатар. Све у зависности каква је група, шта им је чинити и слично. Ово НИСУ Н/А (NA) састанци, састанци "анонимних наркомана" , већ су посвећени јачању свести тренутних пацијената, корисника третмана, о - примера ради : смртности, штетности, смањењу штете и програму смањења штете (ткзв. "Harm Reduction" , HR program ) и слично.


- У Србији, мотивационе групе, се оснивају по групама. Бар је тако било до недавно, а мислим да је још увек тако. Такође, одлазак на мотивационе састанке - сесије, за оне којима је пребивалиште "Нови Сад" , тј. ако је пацијенту/особи која иде у третман одржавања пребивалиште у граду где се налази Метадонски Центар (амбуланта) - ЈЕ ОБАВЕЗАН.
Ово не треба никако олако схватати, јер није ретко да пацијент - који је укључен у "билокоји третман" - под окриљем Метадонских Центара - буде избачен због : недоласка, доласка под утицајем наркотика, приметно пијано стање, кршење "правила понашања", долазака на састанак са циљем дељења психо-активних супстанци, подстицање на агресивно понашање, агресивно понашање и слично.

 

"РЕСОЦИЈАЛИЗАЦИЈА И ПОДРШКА"


-Ресоцијализација јесте процес - који може да траје и по неколико година па и деценија.
Тежина овог процеса, сведочи о томе, да Ви - као доктор специјалиста, лекар опште праксе, па и "сарадник у лечењу" - мора да особу, која је ушла у третман у склопу секундарног нивоа здравствене заштите (одакле најчешће и долази подршка за програм ресоцијализације) да уведе у свакодневне токове живота. 

Шта би ресоцијализација, значила за пацијента - особу на лечењу

-  Ресоцијализација, је по многим студијама спроведеним на многим медицинским студијама ЕУ као и С.А.Д и Аустралије, круцијална - кључна - за бољитак живота пацијента на терапији, и укупан успех и исход лечења.

Ресоцијализација је, такође, једно време била лепо имплементирана у слопу Метадонског Центра у Новом Саду, када су пацијенти могли да се добровољно пријаве на волонтерски рад, и слично - али би таквим потезима, људи на лечељу могли добити и шансу за рад и шансу за добитак посла. Особа на субституционалној - или "метадонској терапији" - која је, нажалост, једина могућа субституцона терапија у Републици Србији - функционише и ради, сасвим нормално, тачније, функционише као и свака друга особа док је на својој терапији, коју пије свако јутро (у 99% случаја).

Оно што је битно јесте да су подршка и процес ресоцијализације међусобно уско повезани јер без адекватне подршке са свих нивоа - нема ефективне ресоцијализације, тј. - повратка зависника у пређашње стање у којем је био, стање у којем је био друштвено-соцјијално активан и продуктиван.

- Подршка,  за ресоцијализацију као и подршка околине особе у третману лечења од опијата - је исто толико ако не и више важнија, и има огроман утицај на коначан исход лечења. РЕСОЦИЈАЛИЗАЦИЈА И ПОДРШКА - фундаментални су, када се сагледају ствари из сваког угла, када је реч о искоду лечења.

Ресоцијализација, као процес који пацијента на терапији - враћа у "свакодневницу" - при чему особа која је "до јуче"   :  "јурила", говорила не истине, радила свакавке ствари како личне тако и криминалне природе - само да би дошла до дозе дроге(опијата), како би функционисала макар колико-толико нормално - постаје особа која своје време (процена око од 50-80% слободног времена) посвећује породици, завршавањем школовања или започињањем студија, ретко али постоје и сличајеви када ресоцијализација дође и до онога што је циљ - проначазак посла, што би значило генерало и просто речено : " враћање зависника, у нормалну колотечину живота просечног становника - просечног човека ".


Коментари