H.A.T (Х.А.Т) - Хероинско-Асистирана Терапија

"H.A.T"

Хероинско-Асистирана Терапија


Генерало о терапији:

Одавно је познато да је морфин најбољи препарат за бол. Како је морфин добијен, његовом прерадом, добијен је диацетил-морфин - прво у лабораторијама "Бајер"-а. Пошто сви морфински препарати изазивају како психичку тако и физичку зависност - ова молекулска структра, хемијско једињење, познато под називом "хероин" - повучено је из медицинске употребе после уочавања проблема са овисношћу од ове супстанце. Познато је, такође, да је током Другог Светског рата, услед недостатка материјала потребног за прављење овог аналгетика (пре свега) - синтетисан и Метадон, исто од стране немачких научника.

У народу, и широј јавности, познат као "медицински хероин" , диацетил-морфин (ИНН) или диаморфин( име кориштено у Британији - БАН) поново је нашао своју употребу, овог пута под строгом контролом и координацијом оних који смеју: како да га исписују, тако и оних који смеју да га узимају.








ВЕЛИКА БРИТАНИЈА - "ХЕРОИН НА РЕЦЕПТ"

Први пут, 
                  фраза "хероин на рецепт" - прочула се још 20-тиџ година прошлог века. Наиме, око 1920. године,  Уједињено Краљевство сусрело се са проблемом "зависности од опијата". Метадон је био опција, али се због његових токсичних метаболита, као и алтернативом и права на избор као једним од основних људских права, трагало за медикаментом који би покрио и социјализовао најтеже опијатске зависнике. Тако је, од око 1922. године, отпочело по први пут у свету, примена "диацетил-морфина" , активне супстанце уличног хероина, у сврхе "одржавања" и борбе против трговине дрогом.

Међутим, око 30-так година након увођења терапије хероином, у јавност је "процурела" прича да је лошом коориднацијом међу надлежним институцијама и здравственим установама, дошло до масовне појаве "лекара на хероину". Наиме, лекари задужени за пацијенте који су примали ампуле диацетил-морфина, тј. своје дозе диаморфина - су исто тако, исписивали сами себи овај лек. Тако је, око 1960. године - дошло до повлачења овакве врсте лечења због епидемије лекара који су били под опијатима.

Развојем технике, а самим тим и боље координације међу институцијама, па и самим лекарима и пацијентима - дошло је до поновног "рођења" идеје о поновном увођењу Х.А.Т у здравствени систем - само најтежим "случајевима". Око 1990. године, Велика Британија поново је увела "хероин на рецепт". Створене су мале амбуланте, клинике, које примају по четири пацијента и предсобље у којима бораве пре и после своје "дозе". Сада, већ опремљене камером - како ходници тако и столови за којима наркомани администрирају своју "дрогу избора" - пре свега као циљ смањења штете - ови корисници су под сталним надзором, и кад год би неко дошао до дозе која га значајно успављује, тј. омета у нормалним психо-моторним функцијама доза би се смањила - и на тај начин би се одржавала, и подешавала са времена на време.

Ова терапија, колико има својих заговорника - оних који говоре да је то прави начин обрачуна са светским проблемом - наркоманијом , толико има и оних који тврде да је то "државна тактика" дрогирања људи, како не би морали да се обрачунавају са њима - и да је иста, само прелажење са једне на другу дрогу необјашњива и недопустива.

- Било како било, медицински докази говоре о супериорном учешћу диацетил-морфина у поправку психо-социјалног живота зависника.
Оваква терапија, по многим истраживањима, повлачи наркомане женске популације са улица (редукује проституцију), редукује број зависника који своју терапију продају за хероин (редуковање криминала), редукује број оних који не желе да се укључе ни у какав вид лечења (већи број зависника на лечењу, бољи мониторинг), као и избегавање трагичних случајева овердоуза (прекомерне дозе, дозе која убија зависника) надзирањем интравенозних зависника, као и свих других који не могу или се тешко одвајају од овог "пакта са ђаволом". 

ИЗДВАЈАМО:


                     Познат је, примера ради, случај у Данској - који је шокирао јавност широм света, где је пацијенткиња на Метадонској Терапији морала да даје своје тело - пружа сексуалне услуге, полу-мртва. Наиме, она је упознала старијег човека, који је добијао високе дозе седатива типа дијазепам, и лечио се од болести некрофилије. Он би плаћао девојци на метадону, своје "услуге", у таблама дијазепама. Девојка је на тај начин, буквално умртвљена - водила љубав (несвесно) са много старијим човеком. Зашто је то радила ? - Разлог због чега је радила ово, лежи у чињеници да "субститут" Метадон, не оправдава у потпуности своју примену и назив - СУБСТИТУТ (енг. "substitution" / замена ). Како она каже, а потврђује око 50% пацијената на М.М.Т (Метадонској Терапији) - комбиновањем великих доза седатива, из групе бензодиазепина, и метадона - добија се приближан осећај хероина.

То и јесте циљ "СУБСТИТУТА" - да да осећај "ефекта опијата" зависнику, и на тај начин учини безсмисленим "јурњаву за дрогом", и конзумирање исте - те врати зависника у "
свакодневне активности" јер особа на субституционој терапији "ДЕ ФАКТО" функционише као "свака нормална особа" - потврђују студије.

Швајцарска - ОСНОВ МОДЕРНИХ СТУДИЈА ИМПЛЕМЕНТАЦИЈЕ

Од 1990. , када је Уједињено Краљевство регистровало дицетрил-морфин као субститут, тј. ХАТ као терапију за зависнике на "одржавању" - почео је "талас интересовања" за примену диацетил-морфина у субституционалним терапијама. 

Након Британије, на ред долази Швајцарска која је од 1992 - до 1995, када је и имплементирала овакав вид терапије као "један од понуђених видова", извршила темељну медицинску "истрагу" о учинковитости диацетил-морфина, последицама "на дуже стазе", и много осталих клиничких испитивања које су имале за цињ - одговор на питање: "Да ли је имплементација, "ХАТ" у третман Опоидно Субституционе Терапије (ОСТ) , има значај по пацијента и да ли пацијент осећа и ствара промене на боље применом ХАТ у комбинацији са психо-социјалним сесијама и пропратним медикаментима ? "
- Збрзо, за само 3 године, после темељних студија - Швајцарска добија одговор: "СУПЕРИОРНО ДА" - када се пореди са постојећим-понуђеним субститутима.На тај начин, Швајцарска 1995. године уводи "хероин на рецепт". Из прва, било је захваћено око 300-350 пацијената, да би сада негде око 1200 пацијената, широм Швајцарске добијало овакав вид терапије. И овде је задржано "златно правило" - уколико покушај метадонског одржавања не успе - не даје позитивне резултате, или метадонска терапија смета пацијенту на било који начин - пацијенту ће бити понуђена опција "хероинско-асистиране терапије".

Немачка - Увођење Х.А.Т 

Одмах након Швајцарске, Немачка бива трећа држава која у свој "јавну здравствену заштиту" уводи, као регуларно лечење, одржавање - одржавање диацетил-морфином (медицниским хероином). На основу резултата добијених из Швајцарске, а снажно подупрени од стране невладног сектора, као и појединих либерално-демократских опција - Х.А.Т постаје саставни део опоидно субституцоне терапије у Немачкој. 

- Такође, Немачка почиње у то време и тестирања лево-ацетил-алфа-метадона, које је успешно изведено изолацијом лево-метадона из ресматичне солуције метадона - али о томе више у неким од наредних чланака.

Данска - и након 2000-те , "хероин на рецепт"

Још једна у низу држава које региструју диацетил-морфин, као медицинско средство - посебно у примени субститута - јесте Данска.

Данска је своја истраживања започела, и целу "причу" око хероинске терапије још 2002. "жучном расправом" у парламенту. Око 2005, Данска је званично отпочеча своја "Копенхагеншка" испитивања квалитета терапија, и поређење метадона, лево метадона, СРОМ медикамената, дихидрокодеина (примењиван у Немачкој и Аустрији) и новог-старог диацетил-морфина.
Данско Министарство Унутрашњих Послова јавно је објавило да од увођења ХАТ 2009-те године, имају опад за само годину дана од 2/3 криминални активности. Такође, данско Министартсво Здравља објављује импресивне податке о томе да је стопа редукције ХИВ + људи, након увођења овог вида терапије опала за 3/4! Министарство Јавних Финансија се такође огласило, говорећи да је сировина потребна за Х.А.Т међу најефтинијама - финансијски врло влизу метадона, с тиме да при ХАТ се мора имплементирати и давање свакодневно чистих шприцева и игала , што додатно додаје "трошак терапије" али да то неће ни на који начин угрозити доставу и имплементацију Хероинско-Асистиране Терапије у Данској.

2011. године, 
                     Данска објављује да од започетих 3 центара за спровођење ове терапије, сада може да се похвали са десетинама малих амбуланти - при којима се даје "медицински хероин" тешким хероинским зависницима.

Kанада и Белгија - прате тренд

Канада и Белгија, након извршених анализа утврдиле су да као и Данаска имају потребу за овом терапијом, како би "привукли" што већи број зависника да макар покуша да се лечи. Наравно, оно што Белгија и Канада раде сада, одавно је урађено у Вританији и Швајцарској, али њихова јавност оправдава потребу за новим клиничким испитивањима "застарелошћу материјала". Као да се нешто мења када је у питању зависност... ?
           
Више о овој теми на http://www.emcdda.europa.eu/publications/insights/heroin-assisted-treatment

ЛИТЕРАТУРА : 

Коментари