KORISNE INFORMACIJE I STRANICE II (2)



Други део овог поглаља
"Корисне Информације - Странице 2 " ,посветићу, недовоњно истраженом искуству о е-банкингу, трансферу новца, заради новца преко интерента, и све што је у вези са Интернетом и новцем. Радећи за једну од престижних компанија, која је недавно уложила 5.000.000,00 евра у Србију - у "српске" таленте, сазнао сам и почео истраживати ствари везане за е-трансакције, и зараду преко Интернета.

Шта је "е-Трансакција" ?

Е-трансакција, је једноставно - скраћеница за "Електронска(е)-Трансакције". Електронско банкарство, или електронска куповина и плаћање у Србији је веома ограничено.

Чињеницом да Република Србија, не уводи и не преговара са "ПејПал" системом трговине, плаћања, и примања новца - говори о томе, колико је пословање у Србији - за иностране "улагаче" и системе пословања нестабилно и високо ризично - оцењују људи из Пејонеер сервиса и ПејПал-а.

Наиме, ред у банкама, за пензије и плате - говори о томе да грађани једноставно још увек немају поверење у основу исплате - БАНКОМАТЕ.
-Пензионери, разумем - како кажу "у њихово време" тога није било, па с тога могу и, на неки начин, разумети њихов страх од евентуалне "електронске крађе", "шпијунаже преко картице" и још много тога што је комунистичо семе, и режим, подоста примитиван - засадио.
Е-трансакције, у ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ , значајно користе људи доба између 18 и 80 година. Последље пет године, забележен је раст корисника "тећег доба" који су схватили предности плаћања и трговине из дома па тако, примера ради - корисник Интерната, из групе "трећег доба" - пензионери, сада схватају предности уплата рачуна из сопственога стана - једноставним укуцавањем корисничког имена и шифре. Такође, све више њих се опредељује за брзе и-мејл "нотификације", то јесте - обавештења о приспећу уплата, то јесте - пензија и евентуалних додатака.

Оно што јесте спроведено у чланицама Уније, јесте фундаментална "ЕДУКАЦИЈА СТАНОВНИШТВА О ЕЛЕКТРОНСКОМ ПОСЛОВАЊУ, ПРИМАЊУ НОВЦА, УПЛАТАМА, И СВЕМУ ОСТАЛОМ ШТО СЕ ВРШИ - НАЈЧЕШЋЕ У НЕРАЗВИЈЕНИМ ЗЕМЉАМА ПОПУТ СРБИЈЕ - НА ШАЛТЕРИМА."

Пројекат едукације становништа о електронском пословању, и уверавање да је њихова приватност неугрожена -  чувана на највећем могућем нивоу - је нешто што грађане Србије - генерало, небитно којег годишта - морају да "прођу" кроз. То би значило, да ли модел типа курсева, или путем велике медијске кампање да "купују домаће - електронским путем", и слично - и ангажовање "Систем Администратора" или "Специјалиста за Информационе Технологије" на сваком месту где се може урадити е-трансакција је нешто што може запослити младе интелектуалце, за подуку о е-банкингу и електронском пословању генерално - тј. бризи о корисницима, где би запослени сваког из "циљне групе", информисао о свему што треба да зна, те би - примера ради - неким СВОЈИМ примером (инстуктори добију виртуелне новце за виртуелну трансакцију, где би аутомат избацио новац - који би потом (под видео надзором, и само уколико је непходно урадити "демонстрацију" ) новац вратио у АТМ то јесте - банкомат.

Електронски Трансвер Новца, и Електронско Банкарство

Стање у Републици Србији

Постоје многи онлајн сервиси за трансфер новца са Вашег банковног рачуна, на неки други рачун у било којој другој банци на Свету! 
Практично, не постоји банка на свету, која не поседује сервис примања новца електронским путем, то јест - не поседује могућност електронског банкарства. Како се свет, све више "нагиње" ка оваквом начину плаћања рачуна - из конфора сопствене куће без икаквих додатних накнада за тај сервис када је у питању ПЛАЋАЊЕ РАЧУНА - људи су схватили све предности овог сервиса који је променио банкарски сектор у потпуности. 

Сервис : ВЕСТЕРН ЈУНИОН - "WESTERN UNION MONEY TRANSFER"

Western Union,

 реномирана компанија, која послује од више од 130 земаља на свету , ако не и више. Ово је податак од пре више од годину дана, а процењује се да годишње Вестерн Јунон (В.У) пошири своје пословање на најмање још пет, 5, земаља.
- Ова компанија је апсолутни лидер на тржишту , када је у питању електронско слање новца, или слање новца - у опште. Свесни смо да живимо у "брзом времену" - и да једноставно, сходно технолошком развитку - банкарски систем и систем слања новца се променио. 

Примера ради, строго је НЕ ПРЕПОРУЧЕНО како због самог процеса трансфера - од пошиљке, прегледа, и доставе преко директне сигурности и дужине чекања на паре.
Сви смо свесни да достава, писане поште, у опште, не стиже брже од 3 па до 7 дана и то у Србији. Ако шаљете писано писмо, некоме у иностранству, поготово ако није на истом кониненту - примера ради: пишете неком у Америци - Баше писмо може да буде добијено и до 30 дана након слања, а може и да не буде достављено - у опште.

- Када је у питању слање новца поштом, што се претворило у традицију дугу неколико деценија, где породица шаље новац сину - ретко кћери, који су у војсци. Деведесетих се та традиција полако, али сигурно, у спасава - јер збох оптше немаштине ( редови за хлеб, редови за уље, пар бензинских пумпу - лично се сећам оне у Меленцима - и остало што је пратило беду рата) изазвану ратовима како цивилним на екс-југословенским просторима тако и Н.А.Т.О бомбардовањем.

-Вестерн Јунион, постаће - ако већ није - "нови стандард" када је у питању горепоменут "феномен" или "традиција" али и свих могућих новчаних трансфера.
Вестерн Јунион компанију одликује једноставан начин слања, и потреба за само ОСНОВНИМ документима - ради идентификације личности: која шаље и која прима новац.

 ШТА ЈЕ ПОТРЕБНО ЗА СЛАЊЕ/ПРИМАЊЕ НОВЦА ?

- Потребна документација за слање новца је иста она која је потребна за основну верификацију Ваше личности. Значи, ни на који начин , Ваша приватност неће бити угрожена али оно што је потребно да понесете са собом јесте :

  1. Важећа лична карта или важећи пасош.
  2. Име и презиме коме шаљете
  3. Адреса особе којој шаљете (Држава, и понекад : регион/покрајина, улица и бр.)
  4. Понекад, потребна је и информација о датуму рођења  особе којој ШАЉЕТЕ
  5. Мобилни телефон или е- mail особе која прима новац (није неопходно)
  6. Мобилни телефон или е- mail особе која шаље - тј. Ваш.(није неопходно)
 - Потребна документација КОЈУ ОСОБА КОЈОЈ ШАЉЕТЕ МОРА ДА ИМА :
  1. Особа мора да има "ID CARD" тј. важећу личну карту, где се подаци које сте Ви навели при слању новца - поклапају са оним што сте Ви навели.
  2. Особа која прима новац, добија СМС обавештење о десетоцифреном броју, који представља контролни код новчаног трансфера. (Money Transfer Code Number) OВАЈ КОД СЕ УРУЧУЈЕ ВАМА (У СЛИЧАЈУ ДА НЕМА ОСОБА МОБИЛНИ ТЕЛЕФОН ИЛИ ПРИСТУП ИНТЕРНЕТУ) КАДА УПЛАТИТЕ НОВАЦ, И НАЛАЗИ СЕ СА ДЕСНЕ СТРАНЕ (ОБИЧНО ГОРЕ-ДЕСНО НА ОБРАСЦУ КОЈИ ВИ ПОПУЊАВАТЕ, КОЈИ СЕ НЕ ДИРА) , НАКОН ВАШЕ УПЛАТЕ - ОДШТАМПАН ЋЕ БИТИ НА МЕСТУ ГДЕ Ви НЕ УНОСИТЕ ПОДАТКЕ!
  3. Зајдено са личном картом, или пасош,и "контролним бројем" (десет цифара), особа која одлази у "Вестерн Јунуон" предсавништво да подигне новац, у локалној валути, особа мора да зна и:
    1. Име и презиме пошаљиоца
    2. Одакле новац долази, држава порекла
    3. Адреса пошаљиоца
    4. Понекад, од државе до државе, и податак као што је име једног од родитеља
    5. Суму коју очекујете - у валути која је наведена, а љубазно особље ће Вам помоћи да конвертујете очекивану суму уплаћену у ____ у Динаре, на пример.

- Ово су нека од информација које Вам могу помоћи при слању или пријему новца. 

 MONEY GRAM СЕРВИС


 - "
MONEY GRAM" сервис је сервис врло сличан, тачније ради на истом принципу, као и В.У - с тиме што је за нешто мањи проценат мање заступљен у земљама Света, у опште.
Примера ради, мони грем - како се каже на спрском, може да се повеже са одређеним банковним рачунима или картицама, тако да са картице - можете слати паре. Из одређених земаља може се користити овај сервис, али из Србије - колико ЈА знам, ако Ви знате нешто више слободно прокоментаришите.

- MONEY GRAМ доступан је у следећим банкама, и за овај сервис и компанију - сербис,су:
*ОВО СУ САМО НЕКЕ ОД БАНАКА КОЈЕ НУДЕ "МОNEY GRAM" НАЧИН СЛАЊА И ПРИМАЊА НОВЦА!  ЗА ВИШЕ ИНФОРМАЦИЈА, ДА ЛИ ЈЕ И ГДЕ МОНЕY GRAM ДОСТУПАН У ВАШЕМ ГРАДУ, ПОСЕТИТЕ МОНЕY GRAM OФИЦИЈАЛНИ САЈТ ОВДЕ!
*клик на горе наведену , подвучену , реченицу*




Коментари