PETICIJA ZA SROM NA UTICAJ.RS






Poštovani, danas je veliki dan za sve nas zaboravljene od strane države. Na stranici, koja je i više nego korisna https://www.uticaj.rs/ , podneli smo peticiju, i predlog za uvođenje alternative metadonskoj terapiji kako bi se dalo više mesta i više opcija za lečenje-održavanje zavisnika na substitucionalnoj terapiji.

Možda Vama ništa, ali nama sve!

- Sám naslov govori dovoljno za sebe. Možda ljudima koji pregledaju sada naš "zahtev" za peticiju, i predlog koji su gotovo identični (jer se mora uradi i/ili jedno i/ili drugo) kako bi se dobio željeni efekat.
Sama debata o tome, među onima koji o tome odlučuju bila bi od neprocenjive važnosti za oko 150.000 života, pre svega - pa tek onda narkomana, tj. opijatskih zavisnika.

Na dnu dna, ali signal bi jasan bio!

- Iako smo, kao država, na samom dnu kada je u pitanju zdravstvo - Republika Srbija, usvajanjem naše inicijative za uvođenje leka "Substitol" u normalnu substitucionalnu terapiju, kao opciju lečenja - kako bi pacijent mogao da ima izbor - koji mu i po zakonu i po ustavu sleduje. 

-Takođe
, ovim potezom država Srbija pokazala bi da se kreće uzlaznom putanjom kada je u pitanju dovođenje zdravstva u "red" i da brinu o onima koji su u poslednjih 10-20 godina bili najzapostavljenija grupa pacijenata. Evropa, pa i ceo svet, video bi u tome snažnu želju države da izađe u susret onima kojima je pomoć u vidu samo još jednog medikamenta- neophodna.Kao što jedan lek ne odgovara svakome, tako ni lek "metadon" - bilokog proizvođača, ne deluje na svakog isto. To je više od šesdeset godina stara terapija. Među lekarima je već poznata kao "zlatni standard".

- Prednosti kapsula "Substitol"-a, prepoznali su svi naučnici i eksperti koji se bave istraživanjem. Polaskom od toga da se radi o morfin-sulfatu koji je daleko manje toksičan po organizam od metadona do toga da se radi o polu-sintetičkom, naspram potpuno sintetičkog opijata - metadona.

- Prelazak sa metadona, na S.R.O.M terapiju je vrlo lak i vrlo podnošljiv, a trudnice zavisnice, pogotovo - ne bi morale da brinu o svojem detetu dok su u trudnoći.Simptomi apstinencijalne krize, kod novorođenčadi, gde su trudnice tretirane S.R.O.M (Substitol kapsulama) u toku održavanja - simptomi iz spektra apstinencijalne krize kod novorođene dece je daleko blaži i kraći nego kod trudnica tretiranih metadonom.




Ne bi samo zavisnici imali korist!

- Nisu samo zavisnici ti kojima "Substitol" rešava problem. Pacijenti sa kancerom, koji su primorani da kupuju dugodelujući opioidni analgetik - hidromorfon pod nazivom "Jurnista" - od po 200-400€ za jedan mesec terapije. Ovim rešenjem, bi ista grupa pacijenata- koja trpi strašne bolove, ili oni koji su na palijativnoj nezi imali bi daleko jeftiniju varijantu leka- s produženim dejstvom!

Druga opcija, za one koji nemaju 200-400€ za "Jurnista" lek (koji je de facto odličan i za održavanje pacijenata-na sub. terapiji, i za obolele od kancera - ali je preskup) jeste kupovina kratko-delujućeg morfina "Morfin Merck", koji moraju da uzimaju svaka 2-3-4-5-6 sati... Ovako, sa 1-3(4) kapsule max. u zavisnosti od prepisane doze, pacijenti imaju za ~1h 30min analgetsko dejstvo koje je isto 24h, pa su time i oslobođeni pijenja i ispijanja morfina svakih par sati.

Korist za državu!

- Uvođenjem S.R.O.M terapije, kao regularan vid terapije - je tipična "win-win" situacija. Obe "strane" su na dobitku.

- Država bi ovim potezom ohrabrila 150.000 narkomana koji su potpuno demoralisani "usataljenom metadonskom terapijom" - koju nakon određenog vremena, i ne osećaju (kako navode) pa su skloni prodavanju, ili miksu sa lekovima i alkoholom što dovodi do smrti.

- Primera radi, od uvođenja još jednog substituta, u Ujedinjenom Kraljevstvu, sa 350.000 na dan kriminalnih dela, vezanih za opijatske zavisnike - brojka je spala, za samo 3 meseca na jedva 150.000! Da li je to dovoljan razlog, ako sve ostalo nije?!

-Pacijenti bi SROM terapijom bili daleko više motivisaniji da odu u obližnji centar i registruju se za lečenje. Da li su za blokator (ukoliko je reč o pacijentu ispod 18. godina, sa manje od 2 godine IV drogiranja) ili buprenorfin (prvo lečenje > od 16. godina > od 2 godine IV drogiranja) ili pak metadonsku ili SROM terapiju (ukoliko su više puta bezuspešno lečeni). Za sada ili NE POSTOJI!

- Našom inicijativom, na sajtu https://www.uticaj.rs/ - dali smo mogućnosti i otvorili "vrata" da se konačno država"pozabavi" sa onima kojima je pomoć zaista potrebna, a metadon im ne donosi neko "vidljivo" dobro, ili imaju spektar neželjenih efekata (procenjuje se oko 30-35% pacijenata).


 
" Pa da je samo JEDAN ŽIVOT u pitanju, ako je u pitanju samo DRUGI LEK sa istom namenom - i ako će mu isti obezbediti ŽIVOT u pravom smislu - onda je to već potez za divljenje" - SUZA



Коментари

  1. Imate potpunu podrsku,jer se zalazem za istu prirodu problema,tako da se nadam da cemo zajednickim snagama uspeti izbiti bitku!!!Ocekujte podrsku i nadam se brzom javljanju ako treba i vidjenju oci u oci,jer dosta je vise torturisanja od strane MESARA,krajnjeeee je vreme da mi LEKARI ljudskih dusa progovorimo i podignemo narod iz ne-svesti u svest.sve najbolje i borbeno do kraja!!!!!

    ОдговориИзбриши
  2. JEL MOGU DA PREDJEM NA LEK U KAPSULI SUBSTITOL, JEL SAM NA VELIKOJ DUŽE VREMENA META DOBA?

    ОдговориИзбриши

Постави коментар