Podizanje Svesti Društva - U Celosti








 Ne znam ni odakle da počnem. Od zakonodavstva, države, koja ne pravi razliku između korisnika heroina i korisnika marihuane, do samog društva za koje je sve to "isti đavo". Đavo jeste, ali isti nije.

- Jednostavno, ne možemo reći "marihuana je teška droga, i to je isto kao i da uzimaš heroin, ili kokain..." ili, što je još popularnije na ovim prostorima: "...od marihuane se počinje, videćeš - za mesec, dva - ima da bude na igli...". Ove fraze su apsolutno neistinite, i ne upotpunjene faktima.

Budimo svesni: SVE U GRANICAMA NORMALE

- Mi smo, nažalost svesni, da nećemo ovime što pišemo postići mnogo, ali nam se "u duši zagreje" kada vidimo da imamo skoro 7000 ljudi čita naše postove, tj. naš blog. 

DRUŠTVO:

- Kao celokupno društvo; i majke i očevi, i sinovi i sestre, i korisnici "lakih droga" moraju biti svesni da je sve u redu "dok je u granicama normale", Šta bi to značilo? To bi otprilike, u stvarnom životu izgledalo: ne možete voziti auto, ako imate u krvi preko 0.3 promila alkohola. Ili, ne može se kupiti alkohol ako ste maloletni, kao i cigare. I naravno, najbolji primer: prekomerna upotreba biločega od navedenog - dovodi do značajnih poremećaja u bihevijoralnom smislu i psihičkom. Zamislite čoveka koji stavi u usta 5 cigareta i puši svih pet istovremeno, te opet - iznova - počinje da pali jednu za drugom. Do čega bi to dovelo: trovanje nikotinom! Isto je i sa alkoholom. Da li treba da Vam u opšte pričam šta se dešava kada se popije "previše". U redu je popiti čašu-dve vina, bambusa, piva... Ali 2-3 litre... Mislim da će ispiranje biti neizostavno, te će hitnoj pomoći biti pune ruke posla. Inače, od prekomerne doze alkohola i stalnog opijanja - dokazano se može oslepeti.

Više puta sam vodio lično diskusiju o uticaju delta-9-tetrahidrocannabiol -a (aktivne supstance marihuane) na ponašanje jedinke u društvu, i uticaju alkohola, tj. alkoholnih pića na jedinku.

Ne opravdavamo!

- Ne opravdavamo korišćenje ni jedne ni druge, "dapače" - psihoaktivne supstance. (u daljem tekstu: PAS)
U PAS spadaju: NIKOTIN, ALKOHOL, MARIHUANA kao i ostale dobro poznate droge.


- Sa namerom sam istakao nikotin, i alkohol - da bi postigao ono što je i naslov ovog posta. Da li roditelji opravdavaju pušenje cigareta? - Ne. Da li roditelji opravdavaju pijančenje? - Ne. Da li, normalni roditelji - u sva tri slučaja - opravdavaju pušenje marihuane? Ne. Ne, ali ipak se dešava. Odavno je poznato da su PAS "nužno zlo ovog društva" - ono što je bitno zaobilazni su.

Droga kao neizostavni deo današnjice

- Koliko god da hapsi država, što daleko pozdravljavmo dilere droge, droga će ostati u ovom društvu kao neko "nužno zlo". Možemo se praviti slepi i gluvi i reći da se protiv toga država može izboriti "drakonskim zakonima i merama", ili jednostavno - staviti "nužno zlo" pod kontrolu države a ne narko-kartela i njihovih pulena.

- Na žalost, svedoci smo koliko se malo o ovom problemu "epidemijskih razmera" u Srbiji priča! Tek ponekad, pojavi se neko ko priča šta se zapravo događa u društvu mladih. SUZA sprema mali realni dokumentarac, života čoveka koji se leči od narkotika-opijata i čoveka koji se leči od alkohola. Takođe spremamo Vam film koji će Vam, bez montaže (s potencijalnom cenzurom lica) prikazati kako se mladi zabavljaju danas, i šta je "TO ŠTO JE "NUŽNO ZLO". 

Društvo mora prihvatiti drogu kao nešto što je stalno prisutno!

Bio u pitanju grad Beograd, Novi Sad, Niš, Kruševac, Leskovac, Negotin, Vršac, Požarevac, Bečej, Temerin, Subotica... U svakom od ovih gradova, bilo koje veličine postoji i uvek će postojati droga kao i njeni uživaoci. 

Država:

HAPŠENJA SU NEZNATNI DELIĆ ONOGA ŠTO SE MORA UČINITI


- Hapšenja, predstavljena u medijima kao jaka "šaka pravde" i "pesnica države" u narko-mafiju. Koliko god "udaraca" zada ista, neće doći do bilokakve promene. Zašto? Sve dok država nema jasno razređen zakon šta se tretira kao "laka droga" a šta kao "teška", ili sve dok ne postoji kategorizaicja, i klasifikacija - neće biti promena.
- Potreba za klasifikacijom, i kategorizacijom(podelom) PAS na: klasu I, II, III, IV "kontrolisanih supstanci", i na kategorije: kanabioli, amfetamini, metamfetamini, opijati, opioidi, i sl. neće postojati dobro organizovana država, sa prepunim zatvorima "klinaca" koji leže u zatvoru zbog 2 ili 3 džointa.

Kako postoji uredba o izdavanju duvana i alkohola, tako bi diskriminacijom i legalizacijom marihuane se automatski znalo: ko koristi, koliko koristi, ako je kupio očigledno više nego što to može (ispisano zakonom), biće pod "patrolom-osmotrom" policajaca kako istu ne bi davao na uživanje ili nudio nekome! Ali, za sopstvene potrebe - do 3 grama, mora biti dozvoljeno i moraju postojati mesta gde bi se ista mogla uživati, tj. pušiti. Pravljenjem tih kafića, baš kao i "DropIn Centara" država ima u uvid, ko se, kada, kako, s kim - uživa u PAS: marihuanom. 

-U svetu nije zabeležena ni jedna smrt, prekomerne upotrebe marihuane.

- Ja, kao deo društva SUZA sam ZA legalizaciju marihuane, i uvođenje pravila gde se ista može prodavati i uživati. Isto tako, ko ne poštuje pravila: stroga kazna: 2 puta novčana, 3 put: društveno koristan rad!
- Za uživanje teških droga, tu sam ZA prevenciju. Ne možemo se praviti slepi da heroin ne postoji, da kokaina i heroina (pogotovo) nema na ulicama, da znatne količine farmaceutski čistih opijata završava na ulicama. Ovakve uživaoce, ovih droga - skloniti "u stranu" kako ne bi davali "primer" drugima.

Postoji, naravno mogućnost - pogotovu SADA kada nemamo ovakve uredbe i zakone, da psihički neformirana ličnost se "ugleda" na nekoga ko "šmrče" heroin, kokain, amfetamin (spid) ili bilo šta, te pomisli kako je to "in" i "kul" - te za samo par meseci završi na igli, na ulici, bez ikoga. ZATO,

POZIVAMO SVE LJUDE DA PODIGNU SVEST O P.A.S I SHVATE DA JE DROGA NUŽNO ZLO, KOJE JE UVEK PRISUTNO.

- Marihuana, je bila i biće uvek prisutna. Heroin je bio, i biće sve prisutniji kako se beleži ("skyrocketing") enormno veliki skok proizvodnje heroina, iz Avganistana - koji preko Kosova, i Bugarske najčešće dolazi na naše prostore: nikada čistiji i nikada jeftiniji. Skok proizvodnje heroina, u Afganistanu koji čini 90% ukupne svetske proizvodnje heroina, od invazije S.A.D-a procenjuje se na 300%.

- Kao društvo, moramo biti - nebitno od toga koliko godina imate - svesni da je "ona" tu. U svakom svojem obliku, i da može da "pogodi" bilo koga, u bilo kojem starosnom dobu. Sa 13 godina, godina prvog kontakta sa P.A.S je spala na 12 godina. Ovo je šokantno, kao i da najmlađi ozbiljni alkoholičar u Srbiji ima samo 12 godina!

- Pozivamo Vas sve, sve stanovnike Srbije, da shvate da je marihuana- kao biljka (u nekim državama i "sveta biljka") najmanje zlo koje može da Vas "strefi". Ono što se ne sme dozvoliti jeste da osoba koja uživa marihuanu, dozvoli sebi da (baš kao u primeru gore) vidi "onoga" koji šmrče, injektuje i slično. Te osobe, jednostavno su upale sve dublje i dublje, i nisu imale podršku društva ka njihovom ozdravljenju već osude, diskriminaciju, neretko i fizičke napdade, i potpuna odbačenost od društva koje ima obavezu da reaguje i učini nešto, kako se ovakve scene i ovakvo ponašanje ne bi ponavljalo.

Коментари