Smanjenje Štete: Harm Reduction | 1




Poštovani čitaoci! Primetih da nam nedostaje pravog, "harm reduction" teksta na internet-u.
 Ne želim da "popujem" niti bilo šta, neke od diskusija su već pomenute na forum-u, ali društvo - generalno, nije dovoljno informisano o ovoj metodi-programu.


Da, posted by "SUZA". Nažalost mi smo jedini koji javno pričaju o svakoj taboo temi koja potresa omladinu Srbije, tj. Srbiju - generalno.

- Harm Reduction program, ili program smanjenje štete jeste jednostavna stvar sa jednostavnim ciljem - omogućiti narkomanima da ne šire infektivne zaraze, pomoći IKD (intravenouzni korisnici droga) da uvek imaju sterilan pribor za intravenozno drogiranje, i adekvatne terapije - opoidno substitucionalnog tipa; spadaju u program "smanjenja štete".

Smanjenje Štete - Harm Reduction u Srbiji

- Postoji samo nekoliko nevladinih organizacija koje se bave, i to samo jednom "granom" HR programa - i to je "razmena igala". Primera radi, postoji samo jedan kombi u Novom Sadu i Beogradu koji je različitim danima na različitim mestima - koji staje, i daje nove špriceve za stare i edukativni materijal.

PROBLEM:


- Problem je što sam program smanjenja štete, potpuno nepoznat pojam većini građana Srbje. Program smanjenja štete, počeo je sa sprovođenjem metadonske terapije kao "vida smanjenja štete". Metadonska terapija jeste "harm reduction", ali samo mali delić iste. Kada spomenete, prosečnom građaninu, da bi mesta gde bi narkomani mogli slobodno, pod nadzorom, da se sklone sa ulice i drogiraju - dali isključivo pozitivne rezultate, mislili bi da ste bukvalno ludi.
- Srbija, zemlja u kojoj je MMT (Metadonska Terapija) i dalje taboo tema, iako je sama terapija stara preko 60 godina - ne sme da poklekne na ovom testu. Srbija MORA da radi na programu smanjenje štete, i da program smanjenja štete sa slova na papiru - obično u Nacionalnim Planovima - pređe na delo.

SUZA POZDRAVLJA otvaranje sve više metadonskih centara, ali Srbija MORA IĆI DALJE. SUZA je odavno predstavila svoj DropIn projekat, koji je na kraju realizovan u Pogorici. Ovo je malo svratilište za narkomane, gde narkomani mogu dobiti svoj sterilni "pribor" i gde mogu dobiti čašu kafe, čaja, i uzeti-administrirati drogu bez bojazni da budu uhapšeni za to. Srpsko zakonodavstvo, ne sprečava ovakav neki projekat, jer "biti narkoman" nije zabranjeno, već je zabranjeno davanje na uživanje droga kao i prostorija za uživanje. Amandman na ovaj zakon, gde se ne bi ništa menjalo osim DODALO "osim u prostorijama koje su vidljivo naznačene za tako nešto, a odobrene od strane Ministarstva Zdravlja i Ministarstva Unutrašnjih Poslova.

- Srbija nema razvijen program smanjenja štete, niti investira u nove terapije, nove lekove i poboljšanje standarda života ovih ljudi. To su ljudi - pre svega!

Šta se dobija "SMANJENJEM ŠTETE" ?

- Smanjenjem štete, ili programom smanjenja štete dobija se benefit merljiv i u novcu ali i u životima.
Program "Harm Reduction", podrazumeva da se narkoman - obično IKD - skloni sa ulice, uradi "šta ima da uradi" van vidokruga onih koji to - ne žele da vide. Primera radi, šetate se sa detetom, kad ono, beskućnik, narkoman, sa svojih pola grama heroina, odlazi do obližnje bare sa špricem u ruci i uzima vodu iz bare - kako bi je kasnije "prokuvao" i ubrizgao IV. Takve osobe spadaju u visoko rizičnu grupu ljudi, i benefit je "skloniti" ih u opšte, makar dok rade, tj. "hrane svoj poremećaj".  U isto vreme, predviđeno je da se hiljade m.sestara koje su bez posla, zaposle u takvim centrima - te bi ih nadgledale.
Jedan život spašen, ukoliko se deluje na vreme - a to "Shooting Free Center" ili "DropIn" center obezbeđuje. Inekcije naloxona, opijatskog antidota, i boca sa kiseonikom sasvim su dovoljni za održavanje nekog ko je OZBILJNO BOLESTAN - živim.  Da se isti čovek nije našao na tom mestu, mislite li da bi mu neko pomogao?

SUBSTITUCIONALNE TERAPIJE KAO DEO

- Substitucionalne terapije, predviđene su tako da država obezbedi uživaocu narkotika da na mnogo bezbedniji način unese sličnu ili istu supstancu- pod medicinskim nadzorom.
Kod nas, u Srbiji, jedina substitucionalna terapija jeste "metadonska terapija" - za koju je vezana veoma negativna stigma. Ljudi, većinom misle da je u pitanju nekakav "sintetički heroin", a ne lek. Metadon je lek, sintetički opijat. Najčešće korištene Opodino-Substitucionalne Terapije (ORT) su:
  • Metadonska Terapija
  • Buprenorfinska Terapija
  • S.R.O.M - Sporo-opuštajući Oralni Morfin
  • LAAM (Levo-Acetil-Alfa-Metadon)
  • Održavanje DHC-om (dihidro-kodein)
  • Heroin Assisted Treatment - davanje na uživanje "diacetil-morfin" teškim zavisnicima
- Od svih navedenih terapija, koje su korišćene u programu smanjenja štete (izazvane korištenjem droge), u Srbiji postoji samo jedna od ovih, i to je pomenuta - "Metadonska Terapija". Marta 2010-te godine, registrovan je generički lek "Buprenorfin Alkaloid" u svim jačinama, i dobijena je donacija od Makedonije. Dok je donacija "trajala" dotle su se i kutije buprenorfina prodavale za po 150-200eur. za mesečnu zalihu i buprenorfin se koristio umesto Tramadola u detoksikaciji narkomana.

- U Šabcu, 2010 današnja Ministarka Zdravlja, Slavica Đukić-Dejanović "objavila je" na sva vrata da nam "buprenorfin" konačno dolazi. Od onda - "ni B od buprenorfina". Ona je tada najavila da će značajan deo pacijenata na metadonskoj terapiji, preći na buprenorfinsku terapiju - iako je po svim smernicama buprenrofinska terapija namenjena visoko motivisanim pacijentima, pacijentima oko 18 godina sa manje od 2 godine "staža" drogiranja. Sve u svemu, ništa od toga. Mrtvo slovo na papiru.

SROM kao rešenje!

- Kao što znate, SUZA je i objavila svoj projekat "S.R.O.M implementacija u S.T u Srbiji" i nalazi se sa Vaše leve strane. Ceo projekat kao i Vaš potpis, možete ostaviti na naslovu levo. S.R.O.M se pokazao superirornijim od metadona u više stvari, jer nema nus-pojave koje prate metadon - a opet "daje osećaj koji pacijenti traže", u maloj meri. To je ono što, metadon ne može da obezbedi. Primera radi, prosečna osoba na metadonu, trebala bi 2-3 puta dnevno da popije po 3 kapsule "Substitol"-a ili "MST Continus"-a. Substitol je korišten baš u ove svrhe u Bugarskoj dok je MST Continus korišten u Hrtvatskoj za ove svrhe.

 

Коментари