Vodič za Bezbednije Injektovanje: Deo I





SUZA je za Vas pripremila jedan opširan vodič, u nekoliko delova, za bezbednije injektovanje narkotika. Program Smanjenja Štete Uzrokovanje Unošenjem Narkotika je deo Akcionog Plana RS i ne podstiče na uzimanje bilo kakvog narkotika, niti psihoaktivne supstance!

Za Vas u ovom delu uvod i još po nešto, što će dan svakodnevnih intravenoznih korisnika droga (IDU, eng. Intravenous Drug Users) učiniti boljim, bezbednijim, i generalno bezbrižnijim za društvo u celini.


Uvod:


Jedan od rezultata politike prema narkomaniji zavanoj "Nulta Tolerancija" je ozbiljnan nedostatak tačnih informacija o drogama i njihovom korišćenju. Ovaj nedostatak informacija čini ekstremno teškim donošenje informisanih i racionalnih odluka o drogama. “Samo recite ne” je neadekvatna poruka  poslata svima o drogama, ali je naročito opasna za one individue koje već koriste narkotike. Korisnici droga, i oni koji razmišljaju o korišćenju droga trebaju neobavezujuću, neosuđujuću, pouzdanu informaciju o željenim efektima i neželjenim rizicima o narkotiku(cima) koje koriste ili nameravaju koristiti.
Kao dodatak dobrobitima s kojima se mogu susresti, neki individualnci se susretnu sa ekstremno negativnim
posledicama kao rezultatom korišćenja nelegalnih droga. Neke od ovih negativnih negativnih posledica se mogu prepisati efektima same droge, na organizam-telo, i um.

SUZA, Udruženje Građana, pruža Vam da postavite bilokoje pitanje u vezi sa injektovanjem narkotika- kao i da razmenite Vaša mišljenja na oficijalnoj adresi foruma. Klikom OVDE, otvorite forum i postavite Vaše pitanje, prodiskutujte, i ćaskajte sa ljudima koji su u istom problemu!

Sve češće šteta upotrebe narkotika
je rezultat brojnih socijalnih ekonomičnih, legalnih, kulturoloških, i političkih faktora koji oblikuju način na koji nelegalne droge postaju dostupne i  uslove pod kojima su one korištene.

Siromaštvo, rasizam, socijalna izolacija, traume iz prošlosti, diskriminacija bazirana na seksualnoj orijentaciji,
i druge socijalne nejednakosti - sve učestvuju u ljudskom ranjavanju i kapacitetu rukovođenja štete drogom povezane.

Kazneni zakoni,
socijalne politike, i intenzivna socijalna stigma i diskriminacija korisnika nelegalnih korisnika droga su čionioci koji nas odvlače od prijatelja i porodice, kao i zdravlja i socijalnih
aktivnosti.
Ovo su samo neki od faktora koji povećavaju opasnost povezanu sa korišćenjem nelegalnih droga.


Ovaj vodič nas stavlja u izazov da dobro pogledamo sve korake koje činimo, kada se spremamo za injektovanje droga- kako bismo otkrili da li se taj proces može da se učiniti bezbednijim bilogde na svom putu.
Iako ste već injektovali narkotike godinama, postoje šanse koje možete promeniti u načinu na koji to radite kako bi izbegli zaraze i održite dobro zdravlje; smanite Vaše izglede od povrede i slučajnih nesreća pri injektovanju; pomognete da se napravi činjenica da Vi injektujete drogu manje uočljivo (ako je to nešto što Vas brine); ili da osigurate da injektovanje ostane održiva, komforna i bezbedna opcija za administriranje Vaših narkotika.

Nastavak potražite u postu "Vodič za Bezbednije Injektovanje: Deo II"...



Коментари