Sta je metadon? Droga ili lek?





ŠTA JE METADON


Po definiciji:




Metadon
je sintetička droga koja se koristi za smanjenje bolova, pre svega u supstitucionalnoj terapiji heroinskih zavisnika. Sam metadon izaziva zavisnost, ali su simptomi prestanka dejstva znatno blaži od heroina. Klinike mogu koristiti metadon u tretmanu samo uz stalnu superviziju upotrebe, a takav tretman može biti uspešan samo ako je kombinovan sa psihosocijalnom terapijom. Proivodi se u obliku tableta ili kao tečnost zelene ili bledo žute boje. Rizik od predoziranja je veliki ako se ne koristi pod strogom kontrolom lekara, posebno ako se meša sa drugim drogama ili alkoholom. Često se koristi zajedno sa heroinom, što može da dovede do predoziranja i smrtnog ishoda.


Sadržaj1 Metadonska Terapija   1.1
Glavni efekat metadona   1.2
Da li je terapija metadonom bezbedna i efikasna   1.3
Zašto terapija metadonom treba da bude dugoročna   1.4

Održavanje ili spuštanje  2
Optimalna doza metadona  3
Ulični nazivi4
Literatura5



Metadonska Terapija


Metadon je lek ima isti efekat kao opijat sa polu životom od 24 do 36 sati. Postoji nekoliko vidova metadona. Najčešće se koristi tečni rastvor koncentracije 10 mg/ml (što znači da je 1 ml metadona ekvavilentan sa 10 mg istog u čvrstomagregatnom stanju).

Glavni efekat metadona 
oslobađanje žudnje za narkotikomsuzbijanje apstinencijalnog sindromablokiranje euforičnog efekta povezanog sa heroinomDa li je terapija metadonom bezbedna i efikasnaVeći broj studija je pokazao da je terapija održavanja metadonom bezbedna i da ne deluje smirujuće. Terapija metadonom je bezbedna čak i za trudnice. Kod većine osoba koje su duže vreme koristile opijate, potrebne su veće doze metadona i terapija na neodređeno vreme. Dugoročna terapija metadonom se pokazala efikasnijom od kratkoročne terapije detoksikacijom.
Zašto terapija metadonom treba da bude dugoročna.Hronična upotreba heroina izaziva promene u hemiji i biologiji mozga kod određenog broja zavisnika. Kod pojedinih osoba, može se dogoditi da se funkcija mozga nikada ne povrati u prvobitno stanje. Zavisnost od opijata se smatra hroničnim stanjem zbog čega i lečenje treba da bude kontinuirano, baš kao i kod drugih hroničnih stanja (npr. šećerna bolest, povišen krvni pritisak).


Održavanje ili spuštanje.
Iako kod manjeg broja pacijenata/zavisnika vremenom prestaje potreba za supstitucionim lekom, najveći broj pacijenata zavisnika ima potrebu da bude na terapiji tokom dužeg vremenskog perioda. Ustanovljeno je da prinudno smanjenje doze leka, bez pristanka zavisnika, ne daje dovoljno dobre rezultate. Drugim rečima, od osoba koje su na metadonskoj terapiji ne bi trebalo zahtevati da se odreknu leka (Metadon) koji im poboljšava kvalitet života.


Optimalna doza metadona.

Metadonska terapija podrazumeva lek, koji kao i kod drugih lekova, podrazumeva određenu dozu. Ta doza se kod svih lekova, pa i kod metadona određuje individualno za svaku osobu, a na osnovu odnosa pacijenta/zavisnika i lekara, pri čemu lekar uzima u obzir procenu pacijentovog stanja, individualnih (metaboličkih) potreba i drugih medicinskih stanja i terapija. Manje doze metadona mogu biti nedovoljno efikasne ili može izostati blokirajući efekat (uzimanje nekog drugog opijata, preko metadona, ne daje euforičan efekat).

Smatra se da su optimalne doze leka „Metadon“ u terapiji održavanja između 60 i 120 mg. Doze ispod 60 mg najčešče nisu delotvorne jer ne omogućavaju terapeutski efekat na moždane ćelije.
Korist od primene metadona u supstitucionoj terapiji:
Korist za osobuosoba ostaje u životu, i smanjuje se mogućnost smrtnog ishoda usled zloupotrebe droga.postiže popunu apstinenciju ili bar u znatnoj meri smanjuje zloupotrebu drogaprelazi sa „nečistih“ nelegalnih droga na lek „Metadon“, čije bi uzimanje trebalo biti kontrolisano od strane obližnjeg Metadonskog Centramenja način konzumiranja supstance (od intravenskog ka oralnom) čime se umanjuju i drugi zdravstveni problemismanjuje se rizik od inficiranja najrazličitijim patogenim mikroorganizmima (uključujući i virusne infekcije - HIV, hepatitis B i hepatitis C)održavanje i stalni kontakt sa javnim službamakorišćenje metadona kao sredstva stabilizacije svakodnevnog životasmanjuj.Osoba na metadoskoj terapiji ostaje ohrabrena da sama donosi odluke u pogledu svog životaKorist za društvosmanjuje se broj smrtnih slučajeva usled predoziranjapostiže se preventivni efekat u smislu suzbijanja širenja zaraznih bolesti koje se prenose putem krvi (HIV, hepatitis C)smanjuje se broj lečenih od predoziranjasmanjuje se broj kriminalnih aktivnostismanjuju se sudski i policijski troškovipovećava produktivnost u radu, a smanjuje broj nesreća na radusmanjuju se izdaci koje socijalne službe imaju u odnosu na korisnike/zavisnike od drogapovećava se sveokupni kvalitet života, kako korisnika metadonske terapije tako i njegove/njene porodice, pa i čitavog njegovog/njenog okruženja.Supstituciona terapija generalno ne eliminiše fizičku zavisnost, ali omogućava ljudima da žive zdrav život na legalnim i stabilizujućim lekovima umesto nelegalnim i opasnim drogama kakav je heroin.
Ulični nazivi: M, met, metaksa, heptos, flajkax



Ne zaboravite da posetite www.prodreviewsite.com jer ima neverovatan sadržaj koji Vam može pomoći

Коментари