RAT PROTIV DROGE: DRUGI DEO

 RAT PROTIV DROGE: DRUGI DEO


Prošlo je više od nedelju dana od kada smo, ili sam, objavio prvi deo "sage" o "Ratu protiv droge" i što više razmišljam o njemu, sve više dolazim do zaključaka do kojih se došlo još za vreme prohibicije (zabrane alkohola).

Šta je to prohibicija, ili zabrana proizvodnje i stavljanja u promet alkoholnih pića, dalo kao rezultat?
- Prve oblike modernog organizovanog kriminala
- Prve gangstere, mafijaše, plaćene ubice
- Prve dilere
- Prve automatske puške
- Prve krvave ratove po ulicama urbanih naselja
...I još mnogo toga "prvog" je donela prohibicija( eng. "prohibition" je srp. "zabrana")

Pa, pogledajmo sada oko sebe. Alkohol, dostupan je na svakih 100 metara, u svakoj prodavnici, trafici, baru, kafiću, restoranu, bilo gde… Ne čujete da se neko obogatio ili bio u zatvoru jer je trgovao alkoholom, dok je to za vreme Al Kapone-a bio najunosniji biznis. Baš kao danas narkotici. Al Kapone, i njegovi saradnici ne bi danas imali nikav "posao" da rade. Ne bi se dešavala ubistva, i masakri oko buradi alkohola… Čekaj, čekaj… Jako mi ovo liči na kilograme i tone droge… 

Hajde da vidimo… Kada bi se država organizovala, na isti način ili sličan kao za alkohol - ne bi bilo, makar sigurno ne u ovoj meri, "narko-trafikinga" i najvećeg udela istog u organizovanom kriminalu.
Države koje su to uvidele, kao što su Kanada, Švajcarska, Holandija, Češka, delimično Nemačka, pa i Austrija, i mnoge druge - su na ovaj ili onaj način dekriminizovale, ili legalizovale (čitaj: država stavila pod kontrolu) neke od najčešće korišćenih narkotika, u određenoj količini. Šta više, u nekim državama, hiljade i hiljade života je spaseno otvaranjem "drop-in" ili "clean-room"-ova gde zavisnici mogu da dođu bez straha od bilo koga, a pod nadzorom profesionalaca, gde im je ponuđen i čist pribor za uzimanje narkotika; što drastično smanjuje šanse da korisnik- zavisnik, dobije i neku od čestih propratnih bolesti tipa Hepatitis, HIV... 

Uzmimo za primer Češki model. On, primera radi, "toleriše" striktno određene količine određenih narkotika. Pa tako, niko Vam neće ništa ukoliko: 

  • Imate 10g marihuane kod sebe
  • 10 ekstazi tableta
  • Imate 5 grama amfetamina
  • Imate 1 gram metamfetamina
  • Imate 2 stabljike kanabisa 
  • Imate 1 LSD
i sl. Sad imate neku sliku šta sam hteo reći...
Dakle očigledno je određena komisija napravila studiju, i zaključke koje su to PAS najučestalije, koje mogu da "prođu" i koliko kod individue ukoliko pri pretresu osobe budu pronađeni određeni narkotici.

Naravno, čim se količina propisana prekorači automatski se ili ide u zatvor, ili ukoliko je prvi put uslovna kazna ili rad u javnom interesu. Nešto slično je počelo bilo da se primenjuje kod nas, uvidom u zajednički screening i monitoring EMCDDA, i projektom za poboljšanje legalnog okvira koji se tiče narkotika i poboljšanja tretmana zavisnika u Srbiji, u kooperaciji sa Nemačkom i Češkom. U njemu su učestvovali doktori dakle iz Češke, Nemačke, Srbije, pa i Holandije kao posmatrača. Na "screening"-u je bio Srpski pravosudni sistem, sistem u celosti kako se ophodi prema narkoticima, klasifikacija, ima li kalsifikacije, tretmani, koji su tretmani zavisnika - terapije koje su na raspolaganju... Ovaj dokument je poprilično star, i mislim da sam ga u ruci imao 2012-te godine. To je bio neki da li petogodišnji plan, ili desetogodišnji: nisam siguran. Tad, u to vreme, jako sam bio posvećen radu na poboljšanju tretmana zavisnika, i poboljašnjem terapija koje su na raspolaganju. Pa sam tako radio istraživački rad o efektima SROM (Slow-Release Oral Morphine) terapije u Bugarskoj gde se primenjuje u vidu kapsula SubstitolⓇ.

Koliko smo pravna država u 2021. godini govori činjenica da naš pravni sistem još ne raspoznaje klasifikaciju narkotika. Dakle, zakon ne prepoznaje posedovanje amfetamina, ili kanabisa i heroina. Za zakon je to - na veliku žalost sve "opojna droga" tj. isto.

Dakle, Vi, u Srbiji posedovali li 1g marihuane ili 1g heroina - po slovu zakona je isto. Drugo je sudska praksa. U velikoj meri se razlikuje sudska praksa od zakona, što opet nije dobro, jer se onaj kome se sudi oslanja na saznanja sudije o određenim PAS ili generalno o narkoticima. Pa tako Đura za 1g kokaina može dobiti kod sudije X uslovnu kaznu, dok Mika za isto delo kod sudije Y: 5 godina zatvora.

Srbija mora otpočeti sa klasifikacijom droga, pre svega od osnove: kanabinoidi, stimulansi, opijati, i s. I mora biti u skladu sa normama liste opijata Ujedinjenih Nacija, kao prava država koja ima neke zakone i ustav.

Dođite na naš forum www.narko-manija.serbianforum.info ili ostavite Vaš komentar na celokupno viđenje narkotika, uređenja države po ovom pitanju, penala, kriminalizacije, kriminala iza droge, šta se dobija ili gubi legalizacijom ili dekriminalizacijom određenih PAS?

S poštovanjem,
Osnivač SUZA U.G
INSPIREMAN

Коментари