Srpska Demokratija - Dan Demokratije

Prvi, pravi i jedini vizionar Srbije

Dr. Zoran Đinđić
R.I.P 1957-2003

Slika iznad, ne može da promakne kao i ime čoveka na njoj, kada se spominje "demokratija" i sprovođenje iste u Srbiji.

Na današnji dan, 15.9.2007 - Srbija je prvi put, svečano, obeležila "Dan Demokratije". Svečanost se održala u Svečanoj Skupštini Republike Srbije.

 

Demokratija i mi 

- Koliko smo zapravo "demokratični" ? Da li smo, možda, malko "zalutali" tražeći "pravu demokratiju" i demokratičnost? Da nismo, možda, i da ne bi možda - izgubili svoj identitet, prihvatajući demokratiju kao jedino sredstvo, način, izražavanja "volje naroda".

Demokratija, u Srbiji, nije baš na "visokoj nozi" - složićemo se svi. Jedni "levo", drugi "desno", a treći pak - ne vide sebe ni "levo" ni "desno", pa svoju "volju" i svoj "glas" traže u nečem trećem. Srbija, kao zemlja demokratije, i vladavine prava, ne može baš da se pohvali sa svojim rejtingom kad je u pitanju "sloboda izražavanja", "sloboda govora", "sloboda medija", "sloboda različitosti i raznolikosti". 
- Kao neko ko nije politolikog, niti političar, ali dobro upoznat sa stvarnošću koja nas "tuče" iz dana u dan, mogu slobodno reći da nije demokratija samo "mrtvo slovo na papiru" već nešto što je veće od svih nas. Možemo slobodno reći, demokratija je promenila - svet. Demokratija, reč naroda preko svojih glasnika u Vladi - praktično, zamisao je demokratije. Pa zašto onda toliko pominjemo "demokratiju" i koliko smo zapravo demokrate, kada je to tako - praktično - "oduvek bilo" ?

- Naravno, odgovor na pitanje koje sam verovatno sám sebi postavio, leži u činjenici da nismo "oduvek" imali demokratiju i "demokratičnost". Ne smemo izostativiti neizostavno: komunizam i socijalizam koji su sa patrijahalno-ruskim duhom harali ovim prostorima. Komunizam u biti, nimalo nije loša teorija - politika. Marksizam, u biti, nije loša zamisao - ali smo je mi, pre svega, loše - veoma loše - sprovodili u delo. U početku, to beše, po rečima naših "starih" - "još i dobro".(vreme Tita). Dolaskom, "socijalista" - režima koji nas je bukvalno, i iza toga stojim imenom i prezimenom - osakatio. Tih devedesetih godina, i režima gdin.-a Miloševića, Jugoslavija je počela da propada. Jedina država, sa komunističko-socijalnim uređenjem koja je bila među prvim državama koje su trebale biti u EU (ondašnjoj) - raspala se na čak 7. država - hteli mi broj sedam da napišemo, ili ne - to je tako.
- Pa zar, iz svega gore navedenog, već ne možemo uočiti "stepen demokratije" u Srbiji? Naravno, demokratija se znatno počela razvijati od 5.Oktobra 2000. Tada beše prilika dobra, da se sklone politički klovnovi i počiste... oni koji treba da se počiste. Imasmo "čoveka s vizijom", pa i njega - kao i sve najbolje ljude iz domena politike ubiše svoji. Pa, isti taj čovek - želeo je samo dobro čak i tom detetu onog ko je taj obarač snajpera okinuo. No pređimo malo na "zvanične statistike"...

 Čisto Realno - statistika

NARAVNO, ZARADE... 

-Nimalo lepa slika, niti obećava...

 BRUTO DRUŠTVENI PROIZVOD, PO STANOVNIKU ("per capita")

- Ni ovde ne vidoh slike obećavajuće...

 

I, NA KRAJU, CENE; ima li ovde nade?

- Na žalost, "slika govori hiljadu reči"...



 

A predviđanja su rekla...

Predviđanja prestižnih svetskih finansijskih organizacija, kao što je WEO (World Economic Organization, srp. Svetska Ekonomska Organizacija isključujući IMF(MMF) ) govorila su sasvim drugačije za ovu godinu i naredne. Promašujući ne samo BDP, već i procenat(%) inflacije sajt economywatch.com koji je i zadužen za sakupljanje ovih informacija, i publikaciju istih, objavio je ove šokantne promašaje.

 - Promašaj prvi, pogledajte sliku - grafikon iznad! Sajt "economywatch", koji se bavi ovom tematikom, tematikom predviđanja i trenutnom statistikom finasija država čitavog sveta objavio je, na osnovu podataka iz 2010. - bruto društveni rast od 4% za 2012, a gotovo podjednaki procenti su predviđeni za inflaciju ove godine - dakle, 4%; što je apsolutno već početkom godine prevaziđeno i, pre svega, ni približno tačno. Šta želim ovim reći, i kakve veze ovo ima sa demokratijom? Moj odgovor je, pre svega, pogledajte odakle internacionalne finansijske organizacije sakupljaju podatke o finansijama o Srbiji. 

- Na osnovu ovakvih promašaja, da je u pitanju bila neka od domaćih agencija, već bi bila zatvorena, zakonom zabranjena, a njen direktor prozvan na potpuni medijski linč - i pod "medijskim kandžama", očekivalo bi se da dá otkaz. A da li se to dogodilo? - Ne! Naravno da ne! - To je, vid demokratije.
Ovo je vid mišljenja, i slobodnog govora - jer se radi o vebsajtu. Nije sajt, i međunarodna monetarna organizacija kriva što su podaci sa istog sajta, uzimani "zdravo za gotovo" - te možda i obmanuli nekoga odavde, da može biti bolje.

-Gore navedeni podaci, govore o onome, kako je "economicwatch", na osnovu podataka iz baze podataka Svetske Ekonomske Organizacije, predideo BDP (bruto-društveni proizvod) rast! Ono što je moglo da nas obraduje, kao i stopu inflacije koja je prevaziđena za više od 2 puta od predviđenog, i sada se kreće oko 7%, a do kraja godine umesto predviđenog pada, dobijamo rast inflacije do,  i nešto možda preko čitavih 10% ! Na slici iznad jasno se vide podaci dobijeni od economicwatch-a, koji predviđaju konstantan rast BDP (bruto-društvenog proizvoda).

- Dalje, pogledaćemo generalni pregled prognoze - predviđena za našu zemlju. Pogledao sam, primera radi, i poređenja radi, susednu Bugarsku; i rezultati i predviđanja su potpuno različita. Bugarska, po predviđanjima Svetske Ekonomske Organizacije ni približno neće imati BDP rast kao Srbija, a kada su u pitanju predviđanja u celom regionu - Srbija je trebala da bude apsolutni lider!


- Umesto, "apsolutnog lidera", zvanične statistike su "duboko depresivne". Šta više, mislio sam, pre otpremanja slika na ovu stranicu, tačnije: pre otpremanja slika paragrafa i zvaničnih podataka hteo sam da stavim natpis: "Upozorenje: Sledeće slike mogu biti potresne i mogu uzrokovati duboku - produženu depresiju." Nisam to učinio, samo iz jednog razloga: (Pre ove rečenice, gladah u ekran sa nevericom da...) mi smo naviknuti na "opšte laganje i propala obećanja" i "bedu"! Čini mi se da smo "ogluglali" na lažna predizborna obećanja, lažne izjave, i lažna predviđanja. S jedne strane, ako bi se sudilo "za klevetu", u "našim" slučajeva, postavilo bi se pitanje - zašto ne i "ecomicwatch"-u, primera radi. Ali, "čar" demokratije jeste u tome da narod mora da se pobuni i dá svoj glas. U Srbiji, izgleda, to nije slučaj. Opšta amnezija, 15-20 godina unazad. Ne pamtimo ko je "huškao" ratove, pucnjave tipa "brat na brata", ko je bio neposredni i posredni "izvršioci" kriminalnih aktivnosti, neposredni i posredni ratni profiteri i ko je šta zagovarao i bio za a ko i na koji način se borio za šta i na koji način protiv. Slika sa strane, pa čak i promašaj ovakvih prestižnih agencija - delimično i jesu uzrok "srpke demokratije". 

"Srpska demokratija uzrok, ili pak nacionalna amnezija? "

- Za promašaje predviđanja za 2012. godinu, koje možete videti sa Vaše desne strane, možemo i sámi sebi prepisati. Da li je moguće, da je nacija sa nešto više od 7 miliona stanovnika, ima "opštu amneziju", i da ne pamti ko je i šta radio samo pre 10-tak godina, i iste te ljude stavlja na reprezentativne pozicije Vlade Srbije.
- Rejting jedne zemlje, ogleda se o "mišljenju" stanovništva na izborima. Ovi, poslednji izbori, održani u Martu ove, 2012. godine, pokazali su da u narodu postoji mesta i za "oprost" nekima. Primera radi, opšte je poznato da je današnji premijer Srbije, nekadašnja desna ruka Slobodana Miloševića i celog njegovog režima. U uskoj sprezi sa najgorom prošlošću koju moderna Srbija pamti, su i drugi ljudi koji su na najvišim pozicijama u Vladi Srbije. Počevši od predsednika Srbije, Tomislava Nikolića i njegovih izjava tipa: "Ako vidite negde Zorana Đinđića, recite mu da je i Tito, pred smrt, na jednu nogu ćopao..." - pa, recite Vi meni - ko ovde nije normalan? Da li ja, koji nikada ne bih postavio osobu koja bilo direktno, ili indirektno nagoveštava SMRT bilo koga - a pogotovo ne premijera, lidera "jedine nade Srbije"(i dan-danas), pa preko pomenutog potpredsednika Vlade, premijera, gdin. Dačić-a i njegovom poznatom prisnom saradnjom sa preminulim bivšim predsednikom i liderom najgoreg srpskog režima - gospodina Slobodana Miloševića, kao i saradnje sa negovom suprugom, sada udovicom, Mirom Marković i negovim sinom Markom Miloševićem sa kojima je radio, tj. javno sarađivao i vodio lidersku partiju "JUL" i "SPS" (što je bilo "nije šija nego vrat") i bio porodični prijatelj; koji su između ostalog na Interpolovoj poternici, do sadašnjeg ministra PRAVDE (o ironije i paradoxa li) gdin.-a Vučića, koji je kao i sadašnji predsednik usko sarađivao sa režimom iz devedesetih, kao i bio desna ruka Tomislavu Nikoliću - nosiocu gorenavedene izjave, i kao i neko ko je "pulen" škole Vojislava Šešelja, osobe optužene za neke od najtežih zločina na prostorima ex-Jugoslavije - ili oni koji glasaju za ove ljude da nas predvode u multilateralnim odnosima Svet-a. 

 TREBA LI DA SE ČUDIMO?

- Sa izborom ovakvih ljudi, da li treba da se "čudimo", i stojimo u neverici kako nas "svet" i "evropa" - neće?! Evropska Unija, tj. evro-atlanske integracije - jesu pojmovi s kojima se političari "bacakaju". To su neke fraze, koje nisu više povezane "samo" za predizborni period - već se pojedinci služe istim, svakodnevno u njihovim intervjuima. Tužno je to, što moja sestra - primera radi (isključivo) - iako je '97. godište zna više prezimena političara nego li muzičara; iako je išla i zavšrila osnovno muzičko obrazovanje, pored redovnog muzičkog u osnvonoj školi. To nije samo slučaj individualnog karaktera, već mladi - generalno - svakodnevno su "bombardovani" politikom, pa je s' toga i neizbežno i trošiti reči zašto i kako je moguće da deca znaju, u opšte, šta je "opozicija" i "pozicija" a gde su još činioci istih, ministri, afere i slično... Deca, makar, pamte - ako drugi ne.


- Iako drugačijeg političkog opredeljenja, sada razumem oca. Primera radi, on - od nedavno - ima veći afinitet prema sadašnjoj poziciji, nego "demokratama". Ako, baš volim! I treba Vam. Svi Vi tu, tobož, obrazovani ste za vreme izbora kuckali se kući, i ismejavali "grobara" - i evo Vam ga sada! Ni manje ni više nego predsednik! Moj predsednik! " - u neverici saslušasmo ovih par, do nedavno (za njega) neobičnih rečenica - a danas... Pa, sasvim drugačija slika. Rotirana za 90 stepeni! 

Sve ovo, počevši od demokratije i "Dana demokratije", pa preko finansija do današnje vlasti, čini "Srpsku demokratiju" - uistinu. Hteli mi to, ili ne - stepen demokratije je porastao! Kao i uvek, ja jesam samokritičan i volim što imamo "to" nešto u sebi. Valda, jedina stvar koja je u porastu jeste "volja naroda" - demokratija - tačnije, delegiranje volje naroda u parlament. U vreme "evro-skepticizma", i svetske ekonomske krize, koja nije nikako zaobišla i ovako siromašnu Srbiju, greenfield investicije, strane investicije u Srbiju, zapošljavanje obrazovane radne snage (koliko-toliko je data svima po šansa) - može se reći da je prethodni "režim" Demokratske Stranke, na čelu sa bivšim predsednikom gdin.-om Borisom Tadićem, može da kaže da rezultat koji je odrazio na izborima je tačno ono što je "puls nacije". Da je postojao treći neko, neko koga smo viđali češće, nekog s čijom smo ideologijom "na čisto", nekog ko zastupa "do slovce" ono što kaže - ali "samo da nije LDP i Čedomir" - kako bi "mi" (ne i ja) rekli, onda bi verovatno on izašao kao pobednik. Ovako, Republika Srbija, na "Dan demokratije", za razliku od prošle godine, neće prirediti nikakvo obeležje ovog dana - jer: "Svojim primerom, demokratiju i stepen demokratije ćemo pokazati kroz naše sednice. Mislim da je način na koji vodimo sednice, najbolji način da "promovišemo" demokratiju u zemlji i da nema potrebe da se "Dan demokratije" slavi..." (NAPOMENA: reč-dve oduzmite-dodajte, citat je skoro identičan, ali jednostavno obraz mi ne da da kažem da je to "to", ako nisam siguran u...) - izjava predsednika skupštine Vlade Srbije. 

Da sumiramo, na današnji dan - "Dan demokratije", koji se obeležava od 2003. godine - ako se ne varam, na današnji dan - kroz ovaj post - sumirao sam Vam kako se demokratija odrazila u Srbiji kroz ono što nas najviše "udara" - na džep, kroz prikaz finansijskog stanja države. Sumiranog stanja, prethodnih prognoza, i mnogo toga.  
Naš izbor, na martovskim izborima, izabrao je put inflacije od preko 10% do kraja godine, od planiranog okvira do maksimum 5%. Naš izbor, rezultovao je padom BDP-a za 2% po stanovniku (per capita).  
Naš izbor, doveo je do toga da je svaka druga osoba, do 25 godina, radno sposobna - nezaposlena, što je ekvavilent u procentima od 50% zdrave omladine je bez posla! Naš izbor je da imamo pad prosečne realne zarade na oko 112 €. Naš izbor, je takođe da nam kreditna rejting agencija, dodatno snizi rejting sa sigurnog, na nesigurni. Naš izbor, jeste na kraju krajeva, otkazivanje velikih greenfield investicija, i gubitak dragocenih radnih mesta, i naš izbor je da u narednih 20 godina otplaćujemo dugove koje je Vlada uzela za privih 40dana rada u iznosu od oko milijardu evra.
 


 

Коментари